80 tonna krumpli lett az ekáer áldozata

2015.04.25. 11:38

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai 80 tonna jelöletlen burgonyát foglaltak le Újfehértón egy gazdálkodó telephelyén. A burgonyát a kormányhivatal munkatársai megsemmisítették, amit azzal indokolnak, hogy az áru igazolatlan származása miatt káros lehet az egészségre.

A NAV az elektronikus közúti ellenőrző rendszeren (ekáer) szúrta ki a gyanús újfehértói gazdálkodót, akinek az ekáeren keresztül látott beszerzései nem egyeztek az adóbevallásában megadottakkal. Ezért az aznapi utolsó jármű célba érkezése előtt célirányosan közúti ellenőrzést tartottak, ahol találtak egy szállítmányt, amiben 22 tonna minőségi jelzés, és eredetmegjelölés nélküli burgonya volt.

A pénzügyőrök lekísérték a szállítmányt a vállalkozás telephelyére, ahol az ellenőrök a rakományt azonnal zárolták és vizsgálatot kezdtek. A raktár is zárolták, ahol a már korábban megérkezett árut tárolták. Az derült ki, hogy a cég a burgonyát magyar termékké csomagolta át. A cég gazdálkodásával kapcsolatban a NAV még jelenleg is vizsgálódik.