Az EU szerint nem oké, hogy a határt átlépő lengyel pénzének 60%-át elkobozták

2015.05.07. 16:11

Az Európai Bíróság bekavarhat abba az ügyben, ahol egy Szerbiából Magyarországra utazó lengyel férfitól a nála lévő 40 millió forint hatvan százalékát vették el a hatóságok, mert a pénzt nem jelentette le. Az Európai Bíróság csütörtökön kihirdetett indítványa szerint viszont  az uniós jog alapján nem stimmel a magyar hatóságok jogalkalmazása – írja az MTI.

A főtanácsnoki indítvány még nem ítélet, sőt, semmiben sem köti a bírákat az ítélkezéskor. A főtanácsnok dolga, hogy függetlenül és pártatlanul elemezze a jogvitát, és állást foglaljon.

24 millós határátlépés

Az ügy egy Szerbiából Magyarországra beutazó lengyel férfi esete alapján indult, aki különféle valutákban több mint 40 millió forintnak megfelelő készpénzzel lépte át a határt, de ezt nem jelentette a hatóságoknak. A NAV az uniós jogból a magyar jogrendbe átültetett szabályoknak megfelelően az összeg 60 százalékát kitevő bírságot szabott ki a férfira, aki szerint ez nincs arányban az elkövetett jogsértéssel és a szankció céljával.

Az uniós szabályok szerint hatékony és visszatartó erejű szankciót kell alkalmazni, és azt Melchior Wathelet uniós főtanácsnok sem vitatja, hogy a magyar intézkedés nem túlzott. Wathelet szerint a tagállamok a büntetések széles skáláját alkalmazzák; van, ahol 1200 euró a bírság, de akad, ahol egymillió.

A főtanácsnok szerint a magyar szabályozás összemos két dolgot:

  • a bejelentés elmulasztásának szankcionálását,
  • illetve annak büntetését, hogy a be nem jelentett pénz törvénytelen forrásból származik-e és jogszerűtlenül akarják-e felhasználni.

Wathelet úgy látja, hogy a magyar szabályozás nem is írja elő a hatóságoknak, hogy ez utóbbi körülményeket vizsgálják, ennek lehetőségét a meghatározott sávos büntetési rendszeren keresztül veszi figyelembe.

Gyakorlatilag elkobzás volt

A főtanácsnok ugyanakkor szerint az 50 ezer euró fölötti összegek 60 százalékában megállapított bírság gyakorlatilag elkobzást jelent pusztán a bejelentési kötelezettség elmulasztásáért, ami szerinte nem teremt megfelelő egyensúlyt a közérdek és az unió alapjogi chartája által biztosított magántulajdon védelme között.

Következésképpen a főtanácsnok szerint a vitatott magyar szabályozás nincs összhangban a közösség területére belépő, illetve a közösség területét elhagyó készpénz ellenőrzéséről szóló rendelettel

- írja az Európai Bíróság. A testület a főtanácsnok indítványának birtokában tárgyalja az ügyet, és később hirdet majd ítéletet az ügyben, aminek időpontját egyelőre még nem tűzték ki.