Vesszük az állampapírt, mint a cukrot

2015.06.08. 17:03

Májusban a lakossági állampapír-állomány 112 milliárd forinttal növekedett, amelynek mintegy kétharmadát a Prémium és Bónusz lakossági államkötvények, egyharmadát pedig a Kamatozó Kincstárjegyek tették ki - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az idén mintegy 355 milliárd forinttal,

az eredeti finanszírozási tervet jelentősen meghaladó mennyiségben emelkedett a lakossági állampapírok állománya.

Az ÁKK közölte: a jelenlegi tendencia alapján a lakossági állampapírok az állam teljes ez évi nettó finanszírozási igényét biztosíthatják.

Az ÁKK tájékoztatása szerint a kisbefektetők körében a legkedveltebb a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK), amelyből 29,6 milliárd forint összértékben vásároltak. Hónap közben a régi sorozatokat teljes összegben felvásárolta a lakosság, az újonnan kapható kötvények 3 százalékos, illetve 3,5 százalékos kamattal vásárolhatók.

A futamidőtől függően jelenleg 1,2-2,5 százalék kamatprémiumot tartalmazó, 3,5-4-5 százalék induló kamatot biztosító Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) összes mennyiségének 38,2 milliárd forintos növekedése nagyobbrészt az egyéb szervezetek vásárlásainak volt köszönhető.