Áttolnák Vargára Vida kirúgását

2015.06.11. 08:10

Frissítés: A törvényalkotási bizottság Gulyás Gergely elnök javaslatára házszabályellenesnek minősítette a Nemzetgazdasági Minisztérium módosító javaslatát, ami szerint a miniszterelnöktől a nemzetgazdasági miniszterhez kerülne a NAV elnökének kinevezési joga.

Ha elfogadnak egy eddig nem nagydobra vert törvénymódosítást, akkor nem a miniszterelnök nevezheti ki és rúghatja ki a NAV vezetőjét, hanem a nemzetgazdasági miniszter, vette észre a Népszabadság.

Ez azért is érdekes, mert Vida Ildikó személye a kitiltási botrányok és a Simicska Lajossal történt nagy szakítás óta kínos a kormánynak. Orbán eddig nem akarta kirúgni, de lehetett sejteni, hogy már gőzerővel keresik az utódját. Varga Mihály pedig kisebb arcvesztéssel is menesztheti, tetszőleges adószakmai okra hivatkozva, ami a témában teljesen képzetlenül mozgó Orbántól elég furán hangzott volna.

Készítik elő a terepet

Sokan a NAV-elnök eltávolításának biztos jelének gondolták, hogy a NAV ügyekben kifejezetten "nem szirénázó" Állami Számvevőszék márciusban hiányosságokat talált az adóhivatalnál, a korrekciókra pedig egy hónapot adott. A határidő letelt, a NAV pedig előállt egy magyarázattal, az ügynek azóta nem volt folytatása, legalábbis a nyilvánosság előtt.

A "NAV elnökének kinevezési és felmentési jogköre a miniszterelnöktől átkerülne a nemzetgazdasági miniszterhez, illetve a NAV elnökhelyetteseit a jövőben a NAV elnöke a nemzetgazdasági miniszter jóváhagyásával nevezhetné ki, illetve menthetné fel" - idézi módosítót a lap.

Megemlítik még azt is, hogy Vida Ildikó kirúgta az egyik nem kitiltott navos vezetőt, Kovacsics Ivánt, akinek Varga Mihály azonnal jól fizető állást adott a Magyar Turizmus Zrt.-nél, így az is lehet, hogy őt szánják a helyére. Az ötletről elvileg ma, csütörtökön tárgyal a törvényalkotási bizottság.