A Zimmer Freire is vonatkozna az e-kassza

2015.07.07. 07:45

Az év végéig a magánszállásadóknak is át kell térniük az online pénztárgépek használatára, ami jelentős többletterheket ró majd rájuk - írta a Napi Gazdaság. A lap szerint ez sokakat késztethet arra, hogy hivatalosan kiszálljanak a legális turizmusból és a feketegazdaságban folytassák azt.

Jelenleg mintegy kétszázezer férőhely van a magyarországi magánszálláshelyeken, legtöbbjük a Balaton körül, Siófokon és környékén például 12 ezer ágy. Több, a falusi turizmusban részt vevő magánszemélyt tartanak számon Heves megyében, Borsodban, Baranyában, illetve általában a borvidékek, tavak közelében.

A törvényesen bejegyzett falusi szállásadók száma valamivel több mint 2800, azt azonban nem lehet megbecsülni, ebből mennyi szállás illegális, mondta a lapnak Szabó Géza, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnöke. Elmondta, hogy 2009-ben még 7400 magánszállásadót jegyeztek, ám a belföldi turizmus válság miatti visszaesése, illetve az adómentesség eltörlése megtizedelte az ágazatot.

A szakember szerint a piac szereplői jelenleg is átláthatóan működnek: havonta elektronikusan jelenteniük kell az adóhatóságnak forgalmukat, továbbá az önkormányzatok is folyamatosan ellenőrzik az idegenforgalmi adó beszedését a szálláshelyeken megforduló vendégek száma alapján. "Az online pénztárgépre való átállás célja nyilvánvalóan a piacfehérítés. Azonban folyamatosan egyeztetünk az érintett minisztériumokkal, el akarjuk érni a rendelkezés enyhítését, mert indokolatlanul nagy terhet ró erre a kis bevételű turisztikai területre" - mondta Szabó Géza.