Minden számlát látni akar a NAV

2015.07.31. 07:52

A kormányzat már egy ideje azt elemzik, hogy hogyan lehetne a vállalkozások számlázási rendszereit is összekapcsolni az adóhivatallal, amivel az adócsalások legnagyobb részét ki lehetne szűrni - ezt mondta Pankucsi Zoltán adóügyekért felelős helyettes államtitkár a Napi Gazdaságnak. Részletekre Pankucsi nem tért ki, így nem tudni, hogy a boltokhoz hasonlóan valami online pénztárgép-szerűt vetetnének minden magyar vállalkozással, vagy valahogy máshogy figyelnének meg minden számlakiadást, de a változás a helyettes államtitkár szerint még nagyobb lépés lesz a feketézés visszaszorításában, mint a boltosok online pénztárgépei vagy a közúti ellenőrző rendszer.

Ezeknek már most is nagy hatása volt, Pankucsi szerint például annak az extra 300 milliárd forint forgalmi adónak, ami befolyt a bolti online kasszák bevezetése óta legalább a fele, 180-190 milliárd forint a feketegazdaság kifehérítéséből származik.

A kormány másik csodafegyvere, az EKÁER is jól pörög: a NAV a Világgazdasággal azt közölte, hogy már több mint 6 millió bejelentés érkezett az elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszeren keresztül és már több mint 45 ezer cég regisztrált a rendszerbe. A pénz is folyik a kasszába, eddig 67 milliárd forint mulasztási bírságot szedtek be az EKÁER-en keresztül.