Vitték a magyar állampapírt, mint a cukrot

2015.08.11. 13:44

Június közepe óta nem akartak ennyien három hónapos diszkontkincstárjegyet venni, ezért az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tízmilliárd forinttal meg is emelte a kibocsátott mennyiséget az eredeti tervekhez képest - írja a Portfolio.

Az adósságkezelő 35 milliárd forint értékben hirdetett meg három hónapos diszkontkincstárjegyet eladásra a keddi aukción, végül a befektetők 98 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot, amire június közepe óta nem volt példa. A kiugró keresletet látva az ÁKK 45 milliárd forintra emelte az elfogadott mennyiséget, amire szintén június elején volt utoljára példa, azóta a heti aukciókon rendre a mostaninál kevesebbet adtak el.

Júniusban a bankbetétekből kivett megtakarításokat a magyarok leginkább állampapírokban helyezték el, de népszerűek voltak a befektetési alapok és a részvények is.  Az jegybank júniusra vonatkozó statisztikája szerint az állampapírokba rekordszintű, közel 134 milliárd forint áramlott, míg a bankbetétekből több mint 40 milliárd forintot vontak ki a magyar háztartások.