Váratlan dolog történt a NAV-val

2015.09.18. 09:59

Bemenetek a navosok egy Pest megyei ingatlanra. Ebben eddig nincs semmi különös, de amint körbenéztek, azt kellett tapasztalniuk, hogy kertben, egy növényekkel benőtt faházban épp valami erős lőrét kotyvasztottak bejelentés nélkül.

Igazából ebben sincs semmi különös, csak amióta elbukott a pálinkás szabadságharcunk, azóta ha észreveszi NAV az ilyesmit, akkor egy kicsit megbüntetheti a jövedéki adót és a szakszerű ellenőrzést kikerülő szeszgyártókat. Illetve elveszik és megsemmisítik ilyenkor az ismeretlen eredetű és minőségű, emberi fogyasztásra nem feltétlenül alkalmas szeszeket. 

A pálinkás szabadságharc legfőbb eredménye egyébként pont az volt, hogy rekordmennyiségű pálinkának nevezett szesz került feketén a piacra.  2015-től viszont már a magánfőző a pálinkafőző berendezését köteles bejelenteni a beszerzést követő 15 napon belül a helyi NAV-nál, és jövedéki adót is fizetni kell magunknak vagy bérben főzött szeszek után.

Ez azokat érintheti igazán kellemetlenül, akik hosszú távon is bíztak a pálinkás szabadságharc rendelkezéseiben, és vettek házi pálinkafőző gépeket. Nagyon sokan el is kezdtek bejelentés nélkül mindenkinek nagyobb mennyiségű pálinkát főzni sutyiban, ezért a folyamatot a NAV-nak várhatóan elég nehéz lesz a visszaállítania a 2010-es szintre. 

Mindenesetre az előbb említett adócsalót feljelentették, és 230 ezer forintra büntethetik, már a pálinkafőző gépek és az ott főzött szeszek elkobzásán túl.