A menekültek és a köztévé miatt módosul a költségvetés

2015.09.21. 17:04

Többet akar költeni az állam a menekülthelyzetre, meg kicsit el is szaladt augusztusban az államháztartási hiány, úgyhogy a módosítani kell majd az idei költségvetést. A kasszából múlt hónapban 914,9 milliárd forint hiányzott, ami az egész évre tervezett hiány 102,5 százaléka. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1-en arról beszélt, hogy a nagyobb hiányért a menekülthelyzet a felelős.

Napi.hu szerint viszont a mostani hiányról nem annyira a menekültek tehetnek, inkább az, hogy a különböző viták és büntetések miatt késtek az uniós pénzek, ezért 368,6 milliárd forinttal kevesebb bevétele van az államnak, mint tavaly.  A menekültügy miatt viszont az sem kizárt, hogy a nyáron már elfogadott 2016-os költségvetést is át kell majd írni.

Adorján Richárd, az NGM költségvetésért felelős helyettes államtitkára egy hétfői háttérbeszélgetésen elmondta, hogy  költségvetést azért is módosítani kell, mert

A kormány összesen 60 milliárdot fordít a tömeges bevándorláshoz kezelésére, amihez mintegy 30 milliárd forint átcsoportosítása már megtörtént és további mintegy 30 milliárd forintra van szükség az év hátralévő részében.

Az nem derült ki, hogy ezt a 60 milliárdot vajon mire akarja a kormány pontosan elkölteni. Ezen kívül a törvénymódosításban lesz egy új költségvetési sor 1 milliárd forint értékben, ami felülről nyitott kiadási tétel lesz. Ha az év vége felé olyan költségek merülnek fel, amit innen kell fedezni, akkor legyen hová nyúlni - írja a háttérbeszélgetésről a Portfolio. A tervezett módosítás viszont nem rontja a költségvetési egyenleget , mert a vártnál több bevételből fedezni lehet a plusz kiadásokat. 

A menekülteken kívül az állami média miatt is módosítani kell a költségvetést, az állam ugyanis átvállalja az MTVA 47,2 milliárd forintos adósságát.

Ez viszont a kormányzati szektoron belüli adósságátvállalásnak számít, úgyhogy a helyettes államtitkár szerint nem növeli az államadósságot, sem a költségvetési hiányt. Az adósság átvállalásáért cserébe az MTVA a nem használt épületeit adja majd az államnak.