182 tagú bűnbandát buktatott le a NAV

2015.10.15. 20:06

Mintegy ötmilliárd forintos kárt okozott az államnak és saját alkalmazottainak az a bűnszervezet, amelynek 182 tagja ellen adócsalás, költségvetési csalás, közokirat-hamisítás, pénzmosás, illetve bűnpártolás miatt javasolnak vádemelést a pénzügyi nyomozók - írja az MTI a NAV közleményére hivatkozva.

A Heves Megyei Főügyészség irányításával a NAV és a rendőrség 2013 szeptemberében - az utóbbi idők legnagyobb szabású közös országos akciója nyomán - leplezte le a bűncselekményt. A 14 megyére kiterjesztett rajtaütésben 320 helyszínen ezren, rendőrök, a NAV pénzügyi nyomozói, a Merkúr Bevetési Egység, valamint a Terrorelhárítási Központ munkatársai vettek részt.

A bűnszervezet jellemzően sok alkalmazottat igénylő területen dolgozott, a cégek őrzés-védelemmel, takarítással, munkaerő-kölcsönzéssel, szállítmányozással foglalkoztak. Mindeközben több ezer munkavállalót alkalmaztak feketén, akik után többnyire nem fizettek járulékot, bevételeiket fiktív számlákkal ellensúlyozták.

Az okozott kár nagysága csaknem ötmilliárd forint. Ebből három milliárd forint térült meg a zár alá vételek, lefoglalások és az önkéntes megtérítések nyomán. Az eljárás 121 céget érintett, a vizsgálat során 182 gyanúsítottat és 2057 tanút hallgattak ki.

Zár alá vettek például egy 10 millió forint értékű repülőgépet és egy 30 millió forint értékű esküvői ruhakollekciót is.

Az ügyben 2010-ben indult a nyomozás ügyészségi kezdeményezés alapján, akkor ugyanis feltűnt, hogy egy Heves megyei településen azonos helyszínre több céget jelentettek be, amelyek tényleges gazdasági tevékenységet nem folytattak. A nyomozás egyre több megyét érintett, ezért a Heves megyei rendőr-főkapitányság átvette az ügy nyomozását, majd 2012 januárjában a NAV-val közös nyomozócsoportot hoztak létre.  • Hírek
  • Hírek