Elkaszálta a Starbucksot és a Fiatot az EU

2015.10.21. 11:45

Döntött az Európai Bizottság a négy nagy adóügyi vizsgálata közül kettőben: eszerint illegális állami támogatásnak minősülnek azok az adókedvezmények, amiket a Starbucks és a Fiat kapott, írta az AP. Tovább vizsgálódnak még ugyanakkor az Apple és Amazon európai adókedvezményei kapcsán. 

A Starbucks Hollandiától kapott durva állami adókedvezményeket, a Fiat pedig Luxemburgtól, ezeket a forintban legalább tízmilliárdos nagyságú összegeket a mostani döntés alapján várhatóan vissza kell fizetniük, és megszűnnek a versenytorzító adókedvezményeik is. Az MTI szerint 20-30 millió euró (nagyjából 60-90 milliárd forint) közti összeget kell visszafizetniük.

Egy hete még a Fiat nem akarta kommentálni a várható büntetést, a Starbucks szóvivője pedig annyit mondott a Wall Street Journalnak, hogy ők minden előírást betartottak. 

Az uniós versenyjogi vizsgálatok még egy éve indultak, eredetileg még csak három óriáscég ellen.

Kissé politikailag is kényesek ezek vizsgálatok, már csak azért is, mert Luxemburgban például Jean-Claude Juncker volt a miniszterelnök, amikor ezeket az adókedvezményeket kiadták.