Drágább lesz az automatás kávé

2015.10.30. 08:13

Jövő nyáron az élelmiszer-automatákat is online össze kell majd kötni a NAV-val, ami miatt várhatóan emelkedni fog a bennük lévő szendvics vagy kávé ára – írja a Népszabadság. Az online kapcsolat kiépítése már most is egy csomó pénzbe került az automaták üzemeltetőinek, és még fog is, ráadásul van is mit kifehéríteni ezen a területen, ezt pedig várhatóan mind a fogyasztó fizeti majd meg. 

A parlament gazdasági bizottsága a napokban egy olyan indítványt nyújtott be, ami szerint az étel- és italautomatáknak már jövő nyártól élő kapcsolatban kellene lenniük a NAV-val. Az, hogy ez egyszer meg fog történni az online kasszák bevezetése után, várható is volt, de az nem, hogy már jövő júliusra kész kell lenni a rendszer kiépítésével. 

Ehhez a gépeket áprilisig regisztrálniuk kellett az üzemeltetőknek, darabját 30 ezer forintért. Összesen 31,5 ezer ilyen automatát kellene regisztrálni a NAV szerint, úgyhogy ez kapásból majdnem egymilliárd forint bevétel az államnak. Ezek után pedig be is kell szereltetni a gépet a NAV-val összekötő egységet, és az adatforgalom biztosításáért is kell majd fizetni. Mindez jó pár tízezer forintba került majd automatánként, ezt pedig egy felügyeleti szolgáltató csinálja majd, amelyet a kormány választ ki, szóval egy új piacot is létrehoz a kormány.