A Fitch kirakna minket a bóvliból

2015.11.03. 14:21

A legnagyobb valószínűséggel Magyarország és Portugália lesz a következő két olyan szuverén adós, amely visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába - közölte kedden Londonban ismertetett tanulmányában a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő hosszú távra visszatekintő, átfogó elemzése azt vizsgálja, hogy mi alapján kerülnek ki és be országok a befektetési ajánlású és a befektetésre már nem ajánlott besorolási sávokba.

A Fitch tanulmánya kiemeli, hogy Magyarország és Portugália egyaránt "BB plusz" - a befektetési alapszinttől egy fokozattal elmaradó - besorolással szerepel a cég nyilvántartásában, és osztályzataikra felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátás van érvényben. A hitelminősítő szerint ennek alapján legközelebb e két ország nyerheti vissza a legnagyobb eséllyel a befektetési ajánlású besorolást.

Hétfőn írtuk meg, hogy a felminősítés előszobájába léphet Magyarország a másik nagy hitelminősítőnél, a Moody's-nál pénteken, és van egy kis esély arra is, hogy a Fitch Ratings még idén kiemeli az országot a bóvliból.