Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Ha jön a NAV, a biznisz is hirtelen jól megy

2015.11.12. 12:56

Az egyik fővárosi piac online pénztárgépeinek adatai szerint mintegy hetvenhárom százalékkal ugrott meg a forgalom azon a napon, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai kimentek ellenőrizni a piacra, derül ki az adóhatóság közleményéből.

A NAV, elemezve az egyik nagy forgalmat bonyolító fővárosi piac több mint 180 online pénztárgépének adatait, kiszámolta az adott terület átlagos napi bevételét és kibocsátott nyugtaszámát. Ezt követően a revizorok egy hónapvégi hétköznap és egy hétvégi napon ellenőrzéseket végeztek a piacon. A piac kereskedőit azért vizsgálta a NAV, mert korábban többükről kiderült, hogy nem jelentik be rendesen a bevételeiket.

Az ellenőrzés utáni online pénztárgépi adatok mind a kibocsátott nyugták száma, mind a beütött bevétel tekintetében jelentősen meghaladták a korábbi átlagot, pedig az NAV a hó végi leggyérebb forgalmú időszakban ellenőrizte a piacot. Ez számszerűsítve annyit jelent, hogy a kiállított nyugták száma

  • a hétközi napon 45 százalékkal,
  • hétvégén 73 százalékkal nőtt,
  • a napi bevétel pedig mintegy 30 százalékkal (napi 4,5 millió forinttal), illetve 49 százalékkal (napi 8,3 millió forinttal) emelkedett.

Az adatokból az is kiderült, hogy a legalizált forgalom nemcsak az ellenőrzöttek körében, hanem az egész piacon nőtt.

Az online pénztárgépektől érkező adatok elemzése – azon túl, hogy a NAV célzott operatív és utólagos ellenőrzéseit segíti – arra is rávilágít, hogy az ellenőrök helyszíni jelenléte ösztönzően hat a kereskedők jogkövetésére. A bevételek legalizálása a korábbi tapasztalatok szerint olyan pozitív folyamatot indít el, amelyben a kereskedők is érdekeltek a szabályos bizonylattal történő beszerzésekben.