Beadták a lakásáfás tervet

2015.12.14. 13:40

Benyújtották a lakásáfára vonatkozó törvényjavaslatot. Eszerint 2016 január 1. és 2019 közt öt százalék lesz az új építésű lakások áfája.  

Feltéve, hogy:

  • a többlakásos lakóingatlanban a lakások hasznos alapterülete maximum 150 négyzetméter, vagy
  • egylakásos ingatlanban maximum 300 négyzetméter.

Még annyi újdonság van, hogy 300 négyzetméter hasznos alapterületig nem lesz építési engedélyezési eljárás, helyette egy egyszerű bejelentést kell csak megtenni. Az ötlet nem új, a  kormány azt szeretné az egésszel, hogy jobban pörögjön az építőipar.

A témáról legutóbb itt írtunk bővebben.

Varga Mihály a Portfolio szerint a közrádióban elmondta, hogy a jelenlegi évenkénti 8-9 ezer új lakás építése 3-5 ezerrel nőhet, és ha legalább 3 ezerrel több lakás épül, akkor már nem kell adóbevétel kiesésével számolni a csökkentette áfa miatt. Az MTI szerint azt is elmondta Varga, hogy van tartalék a jövő évi költségvetésben, így ha az áfacsökkentés miatt mégiscsak adóbevétel esik ki, az szerinte nem fogja befolyásolni a kormány mozgásterét.

Emellett majd később lehetővé akarják tenni azt is, hogy ne csak a január 1. utáni adásvételekre vonatkozzon az áfakedvezmény, hanem ha az adásvétel és a használatbavétel között nem telt el több mint két év, akkor a már folyamatban lévő új lakások értékesítésénél is alkalmazható legyen az alacsonyabb áfakulcs.