Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Megvan az Uber-döntés: kiraknak egy tájékoztatót

2016.01.22. 11:40

Uber-sofőr vagyok, hogyan adózzak?

Tállai András NAV-ot vezető államtitkár és miniszterhelyettes elmondta, hogy mit talált ki az NGM és a NAV a taxisok útlezárásai után az Uber okozta fura versenyhelyzetre.  Leginkább azt, hogy a fenti címmel kiraknak egy tájékoztatót a NAV honlapjára. Ez többoldalas lesz, és nem árul zsákbamacskát: arról lesz benne szó, hogy hogyan adózhat egy Uber-sofőr Magyarországon. 

Többen lehetnek

A NAV eddig tíz darab ellenőrzést végzett Uber-sofőröknél, és mint kiderült, egyiknek sem volt adószáma. Pedig a NAV szerint ez minden sofőrnél rendszeres jövedelemszerzés, ezért 50 ezer forintra büntették őket. Tállai bejelentette, hogy a többoldalas tájékoztató megjelenése után már a maximális 200 ezres büntetést fogja kiróni a NAV az adószám nélküli sofőrökre, és több ellenőrzés is lesz. Azt nem tudta megmondani, hogy mennyi lesz az a több, majd „amennyi igény van rá” . Egyébként az a tíz sofőr, akit utasként ellenőriztek, már mind kiváltotta az adószámot, szóval őket már nem zargathatják emiatt.

Egyébként a NAV  tavaly május óta ellenőrzi nagy erőkkel az Ubert.

Azt se tudják, hogy hány Uber-sofőr lehet Magyarországon. Tállai annyit mondott erről, hogy a NAV-ban az egyik munkatársuk belépett az alkalmazásba, és csak a NAV körül három uberes autó is volt. 

Szóval többen lehetnek

– értékelte a megfigyelés alapján a helyzetet Tállai.

Meg kell szüntetni a versenyelőnyüket

Megnézték az Uber-sofőrök szerződéseit is, de a holland anyacéget nem tudják semmiért megbüntetni, mert a helyi műszaki és adózási szabályokat a sofőröknek kell betartaniuk. De azért az állam majd megpróbálja elkérni a magyar Uber-sofőrök adatait az anyacégtől, és a holland adóhatóságtól is kérnek majd valami segítséget.  

Az Uber Hungary csak koordinál Magyarországon, azt se tudják zargatni, mert nincs is bevételük. Egyébként az Uber-sofőrökhöz kerül a fuvardíj 80 százaléka, de a pénzmozgás holland bankokon keresztül történik, szóval nem magától értetődő a helyzet. Egyébként pedig tárgyalnak még a taxisokkal is, hogy  milyen műszaki feltételeket írjanak még elő, mivel „meg kell szüntetni az Uber versenyelőnyét", ami alatt messze nem csak az adózást értette Tállai.  

Egy újságíró felvetette, hogy például a Telekocsi szinte ugyanezt csinálja, csak hosszabb távolságokon – velük mi lesz? Tállai elmondta, hogy a Telekocsi „még nem került az adóhatóság látókörébe”, de ezután a beszélgetés után talán majd azt is megnézik. 

Több mint ezer NAV-ost rúghatnak ki

Tállai beszélt az irányítása alá kerülő, új NAV várható létszámáról is. Korábban 22 442 fős létszámú lehetett a hivatal, idéntől viszont már csak  21 320 fős lehet, az elbocsátásokat már előkészítették, de még nem történtek meg.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?