Kormány: Nem lesz kétéves költségvetés

D  AS20140430002
2016.03.23. 14:33

A választások előtt kétéves költségvetésre készülhet a kormány, értesült az Inforádió. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy nem egy évre határozzák meg a költségvetés keretszámait, hanem két évre előre is.

Ehhez igazodhat az a most gyorsan elfogadott trükk is, hogy lényegében rendeleti úton lehessen módosítani költségvetést, így kiiktatva a parlamenti kontrollt. Ezzel a kormány korlátlan mértékben vállalhat kötelezettségeket, hisz ehhez nem kell már sem a nemzetgazdasági miniszter, sem a parlament beleegyezése. Így egyedül a miniszterelnök kezébe kerül a költségvetési előirányzatok és a kötelezettségvállalások kérdése.

Kétéves költségvetésre volt már példa, Varga Mihályék ugyanezt csinálták 2001-2002-ben, amikor a választási költségvetésre többek közt ezzel a módszerrel készültek fel.  Az Inforádió értesülései szerint megint hasonló az indíték, a választások évére való költségvetést is elfogadnák inkább már évekkel előtte.

A kétéves költségvetéssel egyébként egyebek mellett az az egyik legerősebb fenntartás, hogy nem lehet két évre jól előre látni a makrogazdasági folyamatokat vagy az országigényeit. A vállalatok egy évre előre is csak nagyon pontatlanul tudnak tervezni.  

Más a politikai alapfelállás

2001-ben a koalíciós kormány megosztottsága, ellentétei ellen lehetett fegyver az, ha előre megszabták a választási év költségvetését is, és hiába ugráltak már utána a különböző minisztériumok.

Most Orbán nemrég a MKIK-nál arról beszélt, hogy legfőbb ellenségük saját maguk, különösen a választási évben. Könnyen lehet, hogy ez azzal kiegészítve, hogy ő akart dönteni a költségvetési tételekről, egyben arra is jó, hogy választások előtt is nagyon szorosan kontrollálni tudja Lázárral, hogy ki mennyi pénzt kaphat.

Cikkünk megírása előtt megkérdeztük az NGM-et, hogy a kétéves költségvetésnek van-e bármi alapja. Nem mondták azt, hogy nincs, hanem, hogy most épp a 2017-es költségvetés számait készítik elő. Ezért megkérdeztük őket még egyszer, hogy csak annyit mondjanak, hogy van-e alapja vagy nincs. 

Frissítés: A cikk megjelenése után a kormány jelentkezett be, akik elmondták, hogy nem terveznek kétéves költségvetést.