A német rendőröknek se tetszik, hogy az újságírók nem segíthetnek nekik

2016.04.11. 23:35

A német bankszövetségnek tetszik, az ellenzéknek, a német bűnügyi hivatalnak és az egyik nagy rendőrszakszervezetnek nagyon nem tetszik a pénzügyminiszter új átláthatósági terve, írta az MTI. Ez lenne az a szabálycsomag, amit a német kormány a panamai dokumentumok okozta nemzetközi offshore-botrányra válaszul dolgozott ki.

A német bankszövetség szerint már így is sokat tettek a visszaélések ellen, és bűnügyi hivatal (BKA) példamutatónak minősítette ezt a munkájukat. A BKA szerint viszont Schäble új terve pusztán "ködösítés". Így gondolja ezt a tartományi bűnügyi rendőrségi szerveknél dolgozó rendőrök szakszervezete (BDK) is.

A nyilvánosságon áll vagy bukik

A legfőbb baj szerintük az, hogy az újságírók és a civil szervezetek csak akkor férhetnek majd hozzá az úgynevezett átláthatósági nyilatkozatokhoz, ha vállalják, hogy visszaélések után kutakodó munkájuk eredményét mindig megosztják a hatóságokkal.

"Ez a feltétel egy vicc" - mondta a ZDF-nek Sebastian Fiedler, a BDK alelnöke. Szerinte a szakmai nyilvánosság hozzájárulása nélkül a rendőrség és a bíróságok nemigen tudják ellenőrizni a nyilvántartásban szereplő adatok valódiságát. Az adatbázis minősége, használhatósága a pénzügyi átláthatóságért, a korrupció és a pénzmosás ellen küzdő civil szervezetek és a szaksajtó által jelentett nyilvánosság meglétén áll vagy bukik - tette hozzá.

Szerintük Schäbléék csak az állami szervek további erősítésén dolgoznak, és a szakemberek régóta kidolgozott eddigi javaslatait figyelembe se veszik. 

Az ellenzéknek se tetszik

A Zöldek és Baloldal is szembeszállt a javaslattal, előbbiek a BKA 2012-es tanulmányára is hivatkoztak, ami szerint Németország nagyhatalom a pénzmosásban, a német ingatlanpiacon eurómilliárdokat mosnak tisztára.

"Németországnak nem mutogatnia kellene Panamára, hanem inkább a saját háza táján kellene rendet raknia" -mondta Gerhardt Schick, a Zöldek szakpolitikusa.