Milliárdos áfacsalást leplezett le a NAV

2016.04.11. 11:04

Egymilliárd forintot meghaladó áfacsalás gyanúja miatt öt embert őrizetbe vettek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) győri pénzügyi nyomozói. Az áfacsalók disznók után nem fizették be a forgalmi adót, ezért monori vágóhídjukat is bezáratták, mert ott áldatlanok voltak az állapotok, állt a gány mindenhol, és az áruk eredetét se tudták igazolni - írja az MTI a NAV tájékoztatására hivatkozva. A több mint négy tonnányi, eredetigazolás nélküli húst a Nébih megsemmisíttette.

A pénzügyi nyomozók március 23-án a fővárosban és hét megyében, több mint harminc helyszínen tartottak házkutatásokat, lefoglalásokat és kihallgatásokat. A gyanú szerint a csalás eleinte úgy zajlott, hogy a bűnszövetség az irányítása alatt álló cégláncolat segítségével Szlovákiából, Lengyelországból, Csehországból és Hollandiából nettó áron szerzett be élő sertést. A könyvelésekben azonban ezek már belföldi beszerzésként szerepeltek. Az állatokat magyarországi vágóhidakon feldolgozták és bruttó áron eladták, az értékesítés után fizetendő áfát pedig visszaigényelték.

Amikor az élő sertés után fizetendő áfakulcs öt százalékra csökkent, módszert váltottak: mivel a feldolgozott tőkehús áfája nem csökkent, lepapírozták, mintha a külföldről származó élő sertést az irányításuk alatt lévő egyik cég vette volna meg és dolgozta volna fel egy hazai vágóhídon. Így a feldolgozott húst már magasabb áfával értékesíthették tovább, szintén az irányításuk alatt álló cégeknek. Az egymilliárd forintot meghaladó kár megtérülése érdekében a pénzügyi nyomozók bankszámlákat és ingatlanokat zároltak, valamint készpénzt és drága kocsikat foglaltak le.