Listáznák az offshore-országokat

2016.04.15. 15:18

Feketelistára venné az adóparadicsomnak számító országokat, megbüntetné az adóügyekben nem együttműködő országokat és további információcseréket akar az EU öt legnagyobb országa, írta a France24.  

Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország pénzügyminiszterei adtak ki erről közös nyilatkozatot, miközben a Világbankkal és az IMF-fel tanácskoztak az adóelkerülésről Washingtonban. Ez a nyilatkozat igazából egy közös levél volt a világ húsz legnagyobb gazdaságának címezve, és a 2014-es közös, automatikus beszámolási szabályokat (Common Reporting Standards) vinnék tovább ezáltal. 

A Világbank elnöke szerint ezek az adóparadicsomok komoly akadályt jelentenek a szegénység ellen munkában. A panamai alelnök pedig a témához kapcsolódva elmondta, hogy az országuk most már „visszafordíthatatlanul” elindult a pénzügyi átláthatóság útján.

Mindenesetre önmagában az adóparadicsomok listázása és kisebb büntetése nem tartozik a hatékony eszközök közé.  Már csak azért is, mert ilyen listákkal most is tele a padlás, az EU utoljára talán tavaly adott ki egy nagyon fekete listát. De igazából ezek eddig nem hoztak semmi érdemi változást.

Hiába van például szinte feketelistán mondjuk a Kajmán-szigetek, a Fidesz nálunk még azt is megpróbálta megérvelni a letelepedési kötvényes üzletük kapcsán, hogy Rogán ismerőseinek kajmán-szigeteki cége valójában nem is offshore. Vagy az egyik legkorábban adóparadicsomokat listázó ország, Mexikó 2005-ben vezette ki a saját feketelistáját, mert a gyakorlatban nem volt semmi érdemi haszna.