Olga, Liliána
20 °C
35 °C

A Zsolnay-gyárban razziázott a NAV

2016.04.26. 15:10

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói szállták meg kedden reggel a Zsolnay-gyárat Pécsen - értesült a Dunántúli Napló. A lap információi szerint az átfogó vizsgálat egy bejelentés miatt indult a cégnél, amelynek eredményeként több dolgozót is kihallgattak majd a cégvezetővel együtt elkísérték a gyárból. 

Kuperczkó Adrienn, a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense az MTI megkeresésére közölte, hogy költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indítottak büntetőeljárást, további tájékoztatást azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánt adni.

A Dunántúli Napló azt írja, nagy múltú Zsolnay-gyár többségi tulajdonosa és a várost résztulajdonosként képviselő Pécs Holding között a közelmúltban kiélesedett a szembenállás. Páva Zsolt polgármester két hete úgy fogalmazott a lapnak: kitört a háború. 

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és fő tulajdonosi köre és a Pécs Holding között már eddig is volt feszültség, ami már a sajtónyilatkozatokból is meglátszott.  Múlt hétfőn a gyár többségi tulajdonosai azt közölte az MTI-vel: attól tartanak, hogy továbbra is ellenséges kivásárlási szándék fenyegeti a céget, amelyhez asszisztál a kisebbségi tulajdonos, a Pécs Holding Zrt., a baranyai megyeszékhely önkormányzatának vagyonkezelő vállalata. A pécsi önkormányzat akkor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy  szándékuk, hogy a város emblematikus vállalata a jövőben is biztonságban legyen.

Az sem tetszett a gyár tulajdonosainak, hogy a a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát korábban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány, vagyis a pécsi önkormányzat közleménye szerint "védelem alá helyezték" a gyárat, aminek a szükségességét a mostani razzia is igazolja az önkormányzat álláspontja szerint.