Több száz forinttal drágulhat egy doboz cigaretta, a benzin adója is nő

2016.05.03. 12:28

Benyújtotta a kormány a tavaszi adócsomagot, ami legalább harminc helyen módosítaná az adótörvényeket. A változásokról Tállai András adóügyekért és NAV-ért felelős államtitkár tartott sajtótájékoztatót. 

Az adócsomag részben már ismert módosításokat tartalmaz, mint a baromfihús vagy a friss tej áfájának csökkentése. Vannak benne ugyanakkor új elemek a jövedéki adó, a vállalkozásoknak járó támogatások és a gazdaságfehérítés területén is.

A most benyújtott törvények alapján

  • a baromfihús áfája 5 százalékkal csökken;
  • a friss tej áfája is 5 százalék lesz, a tartós tej áfája viszont 27 százalék marad;
  • az éttermi szolgáltatások áfája jövőre 19, két év múlva pedig 5 százalékra csökken, ezzel együtt pedig az étteremben készült alkoholmentes italok, vagyis a limonádé és hasonlók áfája is csökken.
Ezek az áfacsökkentések összesen 31,5 milliárd forinttal rövidítik meg a költségvetést,

miközben a kétgyermekes családoknál a családi adókedvezménnyel együtt havi 85 ezer forintot hagynak az NGM becslése szerint.

Változások lesznek a jövedéki adózásban is, például jövedéki termék lesz az e-cigaretta, mert az NGM szerint ugyanúgy károsítja az egészséget. Emellett kiderült, hogy 

2017 decemberéig három lépésben 29 százalékkal emelkedik majd a dohánytermékek jövedéki adója, az első emelés szeptemberben lesz.

Mivel egy 1000 forintos doboz cigaretta árának közel 55 százalékát már így is a jövedéki adó teszi ki, a 29 százalékos emelkedés azt jelenti, hogy jövő decemberre több száz forinttal lesz drágább egy doboz cigi.

A kormány módosítaná az üzemanyagok jövedéki adóját, és azt a Brent olaj világpiaci árához kötné. Vagyis ha az olaj ára a törvényben foglalt 40 vagy 50 dolláros hordónkénti ár alá menne (hogy 40 vagy 50 dollár, arról a parlamentnek kell döntenie), a dízel adóját 10, a benzinét 5 forinttal emelnék. Ezzel a költségvetésnek 20 milliárd forint pluszbevétele származna, amit a kormány főleg alsóbbrendű utak felújítására költene.

Ezenkívül egyszerűsödött a jövedéki adótörvény, a terjedelme például 150 oldalról 65 oldalra csökkent. Tállai azt is elmondta, hogy 2018-ra várhatóan már annyi online információt kap a NAV a jövedéki adóalanyoktól a pénztárgépeken keresztül, hogy a vámhivatal minden ilyen vállalkozásnak el tudja készíteni az adóbevallását. 

Folytatódik a gazdaságfehérítés is, aminek részeként kiterjesztik az online pénztárgépek bevezetésének kötelezettségét, zártabbá teszik az ekáer rendszert, tételes áfaelszámolást pedig a jövőben már 100 ezer forinttól be kell majd nyújtani, hogy még egyszerűbb legyen kiszűrni az áfacsalókat. 

A kisvállalkozások adózása is részben változik, alapvetően kedvező irányba. Például:

  • megszűnik a kkv-k beruházási adókedvezményének a plafonja;
  • könnyebben lehet majd messzebbről dolgozókat csábítani a cégekhez, mert 9 százalékról 15 százalékra nő az adómentesen kérhető támogatás azon munkavállalók után, akik messzebbről járnak be dolgozni (hogy miért pont ennyire emelkedett, arra az államtitkár csak annyit tudott mondani: „passz”);
  • adókedvezménnyel lehet majd munkásszállásokat felújítani, a mobilitási lakhatási támogatás adómentessé válik a minimálbér 40 százalékáig;
  • változik a K+F adóalap-csökkentő kedvezmény is, amit ha a cég nem tud igénybe venni, a szociális hozzájárulási adóból vonhat le az adó 50 százalékos mértékéig.