Gyula
7 °C
20 °C

Ingázik? Sokkal több támogatást kaphat!

2016.05.04. 11:33
Kedden a parlament elég került az új adótörvény javaslat. Ha ezt a jelenlegi formájában fogadják el, akkor nagyon jól járhatnak azok, akik messzebbről járnak munkába, illetve a lakástámogatást igénylők is jobban járhatnak.

Az idén még a közigazgatási határon kívülről érkezőknek jegy és bérlet leadása nélkül kilométerenként kilenc forint kötségtérítést fizethet a munkáltató. Ez az adómentes támogatási mérték kilométerenként 15 forintra növekedne az új javaslat szerint.

Aki majd 2017-ben vizsgálja meg a lakáscafeteria adómentességének feltételeit, annak is érdemes lehet követni a változásokat. A tervezet alapján ugyanis másként kell majd számolni a támogatás jogosultságának kiszámításakor a lakás méretét.

A készülő új szabályozás alapján

  • egy-két személy esetén legfeljebb három szobás,
  • három-négy személy esetében legfeljebb négy szobás lakás felelhet meg az adómentesség feltételeinek.
  •  Minden további személy esetében egy lakószobával nő az adómentesen támogatható lakásméret. 

Ez jó hír a támogatást igénylők számára, hiszen a várható új szabályozás kevésbé szigorú, mint a jelenlegi korlátok - emlékeztet Fata László cafeteria szakértő.

Azonban a tervezetben nem szerepel a fél szoba fogalma, így már a 8 négyzetméteres szobák is egy szobának számítanának. Emellett a számításba vehető lakók meghatározása is változhat jövőre. A testvéren kívül minden közeli hozzátartozót figyelembe vehetnénk majd az együtt lakók számának meghatározásakor.

Amennyiben a legalább heti 36 órában foglalkoztatott munkavállaló állandó lakóhelye több mint 60 kilométerre van a munkahelytől vagy a tömegközlekedéssel való utazás meghaladja a 3 órát, akkor lehetőség nyílna a törvénytervezet elfogadását követően, hogy a munkáltató beszálljon a munkavállaló albérletébe. Ráadásul ez az adómentes juttatás akár a minimálbér 40 százalékáig is terjedhet a foglalkoztatás első két évében. Az ezt követő 2 évben a minimálbér 25 százaléka lehetne, majd még egy évig 15 százalékáig terjedhetne.