Beismerte a NAV, hogy nem tudják blokkolni a nem haver fogadóoldalakat

2016.06.07. 13:32

A NAV ipari mennyiségben próbálja tiltani azokat a szerencsejátékos vagy sportfogadó oldalakat, amik nem kaptak erre állami koncessziót. 

Mondjuk nem is kaphatott senki, mert végül ilyen koncessziós pályázat nem is volt, tehát legálisan elvileg csak a monopolhelyzetben lévő Szerencsejáték Zrt.-nél lehetne fogadni akár az Eb-re is. A lóverseny kivétel, ott egy másik állami cég van monopolhelyzetben, a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft.

Legalább 110 milliárd

Korábban ugyan Bánki Erik, Rogán Antal közelebbi munkatársa megpróbálta elérni, hogy Andy Vajna és Szima Gábor még részesülhessenek ebből a sportfogadásos bizniszből is, ami csak a Szerencsejáték Zrt. legális verseny nélküli oddsainál is 110 milliárd forint körüli forgalmat jelent. De a fideszes frakció többi tagja végül nem engedte meg nekik, hogy erre is rátegyék a kezüket. Online kaszinót ettől még üzemeltethetnek Vajnáék.

Cserébe viszont egyszerű kijátszani bárkinek a NAV internetes tiltásait, amennyiben a monopolhelyzetben lévő Szerencsejáték Zrt. feltételeinél sokkal kedvezőbb feltételekkel fogadna akár ugyanarra az eseményre.

Most közvetve a NAV is elismerte, hogy nem tudják érdemben blokkolni a külföldi sportfogadó oldalakat, ezért arra kérik a lakosságot, hogy ne csinálják. Illetve a Szerencsejáték zrt.-s nyereményekkel ellentétben, ha a NAV-nak bevallja valaki, hogy külföldi illegális sportoldalon nyert pénzt, akkor az adóhatóság elvileg 15 százalék szja-t és 27 százalék egészségügyi adót fizettetne  a nyereményből. Máshogy viszont nem büntetnek nem állami sportfogadásért.