Megszűnnek a startupok Magyarországon

2016.09.22. 17:02 Módosítva: 2016.09.22. 17:03

Az NGM 10-15 milliárdos adókedvezmény tervét jelentette be, ami úgy fog működni, hogy magyar startup cégekbe fektetők a befektetési érték 25 százalékát visszakapják társasági adókedvezményként, írja az MTI.

Elvileg már jövő januártól érvényes lesz, legalábbis Izer Norbert helyettes államtitkár vágyai szerint. Az adókedvezményt a befektetés évében és az azt követő három évben lehetne egyenlő részben igénybe venni, évente húszmillió forintig. Meg akarják határozni a startup fogalmát is, aminek új neve a 

korai fázisú vállalkozás

lesz, ha minden jól megy.

Az NGM mostani tervei szerint azok a cégek lennének "korai fázisú vállalkozások", amelyek legfeljebb három éve működnek, árbevételük 100 millió forintnál kevesebb, és húsznál kevesebb embert foglalkoztatnak. Kikötés lenne az is, hogy ne legyenek tulajdonosok más társaságban.

Az adókedvezményhez azt is feltételnek szánják, hogy a "korai fázisú vállalkozásoknak" és a befektetőinek se legyen lejárt köztartozásuk, illetve a befektetőknek legalább egy nyereséges hazai vállalkozást is működtetniük kellene. Ami a hazai befektetési kultúra és motivációk közt sok szereplőnek elég kemény feltétel is lehet.