Nem tudja a NAV, hogy hány ember nem adózik lakáskiadás után

2016.09.26. 11:00

Nagyjából 240 ezer emberről tudja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy lakáskiadással foglalkozik, de arról még becslése sincs a hivatalnak, hogy hányan adóznak a lakáskiadás után - írja a Világgazdaság. A lap kérdésére a NAV elárulta, hogy 2015-ben: 

  • kevesebb mint 240 ezer olyan magánszemélyről tudtak, aki lakást adott ki,
  • szja-bevallásokban ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet 72 ezren vallottak be, összesen több mint 60 milliárd forintot,
  • ami alapján egy bérbeadó átlagosan kicsit kevesebb, mint 70 ezer forintot keresett a lakásával.

Ez a 70 ezer forint elég soknak számít, mivel a költségeket is el lehet számolni, de a magas összeget az is magyarázhatja, hogy a drágábban kiadott lakásokról nagyobb arányban számolnak be az adóhatóság felé. Egy másik magyarázat erre az lehet, hogy a cégeknek kiadott lakások esetén a vállalkozásoknak kell adót fizetni, ha a kiadó magánszemély, így a NAV alapból értesül a lakáskiadásról.

Idén az év első hét hónapjában eddig 31 milliárd forintot fizettek be bérlők a költségvetésbe, ami több mint a fele a tavaly egész évben bevallott jövedelemnek. Ennek az összegnek maximum 15 százaléka adó. Ez alapján a lap szerint sokan lehetnek, akik nem adóznak magánszemélyeknek kiadott lakásaik után.

A KSH 2015 őszén készített tanulmánya szerint a háztartások 6 százaléka élt bérelt magánlakásban, ami nagyjából 250 ezer ingatlant jelent. Ehhez érdemes hozzávenni a 72 ezres adatot, akik között a lakásukat cégeknek kiadók is bőven szerepelhetnek. A NAV azt sem tudja pontosan, hogy a lakásukat hányan használják turisztikai célra.