Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több pénze marad a kormánynak, mint amennyit korábban beterveztek

2016.10.03. 13:58

A tavalyi után az idén is alacsonyabb lehet az államháztartás hiánya a korábban előrejelzettnél, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a korábban várt GDP-arányos 2 százalékkal szemben 1,7 százalékot vár, 600 milliárd forint alatti deficittel számol - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei második EDP-jelentéséből.

Az új számítás alapján a központi kormány hiánya 130 milliárd forinttal kevesebb lesz, a helyi önkormányzatok egyenlegét 37,5 milliárd forinttal javították 22,4 milliárdos deficitről 15,1 milliárdos többletre, a tb-alapok várható többletét viszont 63,3 milliárddal 78,3-ról 15,1 milliárdra csökkentették.  A GDP-arányos államadósság a tavaszi prognózisban jelzett 75 százalék helyett 73,9 százalékosra csökken, írja az MTI.

Ez alapján most két lehetősége van a kormánynak: vagy alacsonyabb lesz a hiány a tervezettnél, vagy pedig elkezdik elkölteni még az év végéig a megmaradó pénzt

Az adatokat a KSH a túlzotthiány-eljárásról (Excessive Deficit Procedure - EDP) szóló jogszabály alapján, a nemzeti számlák európai rendszerében (ESA 2010) foglalt módszertani előírásoknak megfelelően jelentette az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak. A felülvizsgált GDP-adat alapján a kormányzati szektor konszolidált bruttó (úgynevezett maastrichti) adóssága a korábban ismert 75,3 százalékról 74,7 százalékra csökkent.