Magdolna
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Az Eb alatt plusz 12 millió korsó sört ittunk

2016.10.21. 08:29

A magyar fociválogatott várakozásokon felüli Eb- szereplése a hazai sörfogyasztáson is szépen meglátszik, írja a Világgazdaság. 12 millió korsóval, azaz nagyjából 60 ezer hektoliterrel fogyott több idén április és június közt. A harmadik negyedévben aztán ismét annyi sört ittunk, mint tavaly. Ami azért nem rossz, mert 2015-ben igazán meleg volt, ami erősen pozitívan hat a sörivásra is. Átlagosan egyébként évente nagyjából 6 millió hektolitert sört gyártanak Magyarországon.

A hazai sörgyártók szövetsége ezzel együtt nem tűnik elégedettnek a magyarországi helyzettel, itt azt hozták fel részletesen, hogy mennyire szétadóztatja őket a kormány. 

2010-2014 alatt folyamatosan emelkedtek az adóik,

a régióban Magyarországon rántja le őket a legjobban az állam. Az általuk megtermelt GDP 83 százalékát veszi el a kormány nálunk, máshol ez 50 százalék körüli. Amíg a válság előtt 34 százalék volt egységnyi sör adótartalma, az ma már 42 százalék,  a régióban mindenhol máshol 30-35 százalék. 

Azt is simán kimondják a gyártók, hogy a hazai sörgyártás jövedelmezősége eltűnt, ezért nincsenek szinte egyáltalán söripari beruházások már nálunk. Egészen pontosan nagyon régóta nem volt még ilyen kevés, évi négymilliárd forint körüli söripari beruházás nálunk. Egyébként egy átlagos, 4,5 százalékos alkoholtartalmú palack sör relatív, inflációtól szűrt ára évek óta változatlan, mintegy 205 forint körül stagnál.