Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Benyújtották az őszi adócsomagot

2016.10.28. 17:04
A gazdasági tárca pénteken benyújtotta az őszi adócsomagot az Országgyűlésnek. Ha a javaslatot megszavazza a parlament, egyebek mellett nő a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi határa, az áfában emelkedik az alanyi mentesség értékhatára és egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai is.

Duplázzák a kata és a kiva bevételi, illetve értékhatárát, eltörlik a kamatjövedelem után fizetendő 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást és a különböző jövedelmeket terhelő, eddig öt kulcsos rendszer kétkulcsossá válik, tovább emelkedik a dohánytermékek jövedéki adómértéke - első olvasatra ezek a fontosabb változások a pénteken benyújtott adócsomagban, de ezeken kívül számos apró változás lesz még.

 • Év végéig érdemes minden kisvállalkozónak átgondolnia a katára, azaz a kisadózók vállalkozások tételes adójára váltást, hiszen jövőre a kétszeresére - 6 millió forintról 12 millióra - nő a kata bevételi határa. Az áfában az alanyi mentesség értékhatárát 6 millióról 8 millió forintra emelik.
 • A kisvállalati adó (kiva) választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégek több mint 80 százaléka jobban járna az NGM szerint. Jövőre az arány még tovább javulhat: a kormány duplájára emelné a már kivázó cégeknél a kiva alanyiság megszűnését eredményező értékhatárt. A belépési értékhatár továbbra is 500 millió forint marad, de mindaddig a kivában maradhat a cég, amíg el nem éri az 1 milliárd forintos mérlegfőösszeget.

Még drágább lesz a cigaretta

 • Az adócsomag módosítja a jövedéki adótörvényt, emelik a dohánytermékek jövedéki adómértékét. A cigaretta 16 200 forint ezer darabonként és a kiskereskedelmi eladási ár 25 százaléka, de legalább 28 800 forint (ez jelenleg 15 700 forint és 28 400 forint). A szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 14 százaléka, de legalább 4 120 forint ezer darabonként (ez jelenleg 4 060 forint). A finomra vágott fogyasztási dohányra 16 200 forint kilogrammonként (ez jelenleg 15 100 forint).
 • Első házasoknak 24 hónapig jár a havi 5 ezer forintos állami nászajándék akkor is, ha közben megszületik a gyerekük. Vagyis az első házasoknak járó kedvezmény a családi kedvezménnyel együtt igénybevehető már az adóelőlegből is. Korábban az volt a helyzet, hogy a kettőt csak akkor járt párhuzamosan, ha már megvolt a magzat a házasságkötéskor, és rá való tekintettel a családi kedvezményt már érvényesítették. 
 • Egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai is. Jövőre senkinek nem kell a kamatjövedelem után 6 százalékos mértékű ehót fizetnie. Az eddig a különböző jövedelmeket terhelő, öt kulcsot (6, 14, 15, 20, 27 százalék) tartalmazó rendszer kétkulcsossá válik, csak a 14 és a 27 százalékos mérték marad fenn.
 • Adókedvezmény segíti a startupokba fektető vállalkozásokat, amivel mintegy 40-60 milliárd forintnyi tőkéhez juthatnak a kezdő innovatív vállalkozások. A kedvezményt a befektetés évében és az azt követő három évben lehet igénybe venni, évente húszmillió forintig. Akkor vehető igénybe a kedvezmény, ha a startup létszáma legalább 2 fő és ezek közül 1 fő a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény szerint k+f-nek minősül. 

Jön az emberarcú adóhatóság

 • Jövőre debütál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új szolgáltatása, az úgynevezett támogató eljárás, amelynek lényege, hogy a NAV nem ellenőriz, nem szankciónál, hanem önellenőrzést javasol, és ha szükséges, közvetlen szakmai támogatást nyújt a hibák, hiányosságok kiküszöbölése érdekében.
 • Az étel- és italautomaták a piaci szereplők kérésére az úgynevezett automata felügyeleti egység nélkül - ez az az eszköz, amivel az automatákat bekötnék a NAV-hoz - még 2017. június 29-ig üzemeltethetőek.
 • Ha vendéglátóhelyünk van, a módosítás értelmében adókedvezményt vehetünk igénybe a helyen játszó zenészeknek kifizetett összeg után. Az adózó az általa üzemeltetett helyen élőzenei szolgáltatásra elszámolt díj után az adóévben elszámolt ellenérték áfa nélkül számított összegének legfeljebb 50 százalékát kaphatja kedvezményként. 

Kis segítség Vajnáéknak

 • Vajna András kaszinótulajdonos kormánybiztost ismét megtolták egy kis segítséggel. Eddig ugyanis amelyik kártyatermet üzemeltető cég elfelejtette pontosan megfizetni a játékadót, annak azonnal visszavonhatta az engedélyét a NAV. Az NGM szakértői szerint erre semmi szükség, kiveszik ezt a kitételt. Illetve, ha ezentúl találnak egy kormányzati engedély nélkül működő játékszervezőt, akkor a téteket is lefoglalhatják a "berendezéseiből". Ez mondjuk egy külföldi online szerencsejáték-szervezőnél inkább csak elvi lehetőségnek tűnik.
 • Bevezetik az úgynevezett "energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményét". A kedvezmény legfeljebb a beruházás 30 százaléka lehet, nominálisan a felső határ 15 millió euró. Ez a kedvezmény kisvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetén 20 százalékponttal, középvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetén 10 százalékponttal növelhető.
 • Törvényben pontosítják azt is, hogy mi az a lakószoba. A lakószoba egy „legfeljebb 30 négyzetméter, legalább egy 2 méter széles – ajtó és ablak nélküli – falfelülettel rendelkező lakóhelyiség”. Ami ennél nagyobb, az két lakószobának számít. Biztosan nem lakószoba a 8 négyzetméternél kisebb szoba, ott amúgy is inkább csak tárolni lehet embereket. 8-12 négyzetméter közti szobákból kettő számít hivatalosan egy lakószobának. Mindez a jelenlegi ingatlanjára, azaz „meglévő kialakult állapotára” nem vonatkozik. Egy cég adómentesen adhat támogatást a dolgozója „méltányolható lakásigényéig”, így például egy 3-4 fős családnál így maximum négy lakószobás lakásba költözést jelenthet.

Kockázatos a székhelyszolgáltató

 • Kötelező lesz majd külön bejelenteni, ha valaki székhelyszolgáltatást vesz igénybe, és kockázatos adózóvá is minősítik azokat a cégeket, amelyek székhelyszolgáltatóhoz vannak bejegyezve és jogerősen mulasztási bírságot szabtak ki a terhükre.
 • A rendvédelmi, illetve honvédelmi egészségkárosodási járadékból és kereset-kiegészítésből nyugdíjjárulékot vonnak le, amely így nyugellátás összegének meghatározása során figyelembe vehető lesz.
 • A Karrier Híd Programhoz kapcsolódó adókedvezményt kiterjesztik a 2016. július 1-je után állami szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottak körére.
 • Az úgynevezett. „alvó” cégek esetében kizárják a pozitív minősítés lehetőségét, kizárólag a tényleges gazdasági tevékenységet folytató adózók kaphatnak megbízható minősítést.
 • A megbízható adózókra vonatkozó automatikus fizetési könnyítés keretében nemcsak részletfizetést lehet majd kérni, hanem fizetési halasztásra is lehetőség nyílik, az értékhatár pedig 500 ezer forintról 1,5 millió forintra emelkedik.
 • Egyszerűsített adózást lehetővé teszik Magyarországon dolgozó filmes stábtagoknak, akkor is, ha többet dolgoznak egy éven belül, mint 183 nap, ami eddig a határ volt. További könnyítés számukra, hogy nem kell náluk bevételként figyelembe venni az utazásra és szállásra fizetett költségtérítést.
 • Enyhülnek a fejlesztési adókedvezmény igénybevételének létszám- és bérköltség-növelési feltételei. A kis- és középvállalkozások legalább 500 millió forint értékű beruházásainál az előírt követelmény kisvállalkozások számára minimum 5 főre vagy a minimálbér tízszeresére, középvállalkozásnál 10 főre vagy a minimálbér huszonötszörösére csökken.
 • A javaslat alapján még több lóvét tehetnek a fociba, filmezésbe és színházakba az energiacégek. Legalábbis ez lehet a célja, hogy a módosítás mentesíti az energiaellátók jövedelemadója alól az említett célokra felajánlott támogatás után visszakapott adójóváírást.
 • Szintén az energiaellátókra vonatkozik, hogy a távhőcégek mostantól az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásaikra igénybe vehetik majd erre szolgáló adókedvezményük azon részét, amelyet a társasági adójukból nem írtak le, legfeljebb számított adójuk 50 százalékáig terjedő mértékben.
 • A sokszor beharangozott tömeges bürokráciacsökkentéssel kapcsolatban lehet érdekes, hogy rögzítették: csoportos leépítés esetén a kormánytisztviselők és köztisztviselők is mentesülnek a 75 százalékos különadó-fizetési kötelezettség alól a felmondási időre járó fizetésükre és végkielégítésükre vonatkozóan. 

Csempészcigit a múzeumba

 • Dohánytermékké nyilvánították az elektronikus cigaretta töltőfolyadékát és az új dohánytermék-kategóriákat is, és rendelkeztek a dohánygyártmányok adójának 2017. január 1-jén életbe lépő emeléséről.
 • Nem minősül majd jövedéki-adóköteles energiaterméknek például a tűzifa és a papír, a továbbiakban csak a szénhidrogének tartoznak ezen kategóriába. Ásványolajat pedig 5 liter/kg alatt engedély nélkül lehet majd behozni az országba.
 • A jövedéki ügyben elkobzott dolgokat ezentúl át lehetne adni oktatási, múzeumi vagy kiképzési célra.
 • Megszorongatják kicsit a civil szervezeteket, szigorúbbá válik számukra az építmény- és a telekadóban a feltételes adómentesség feltételrendszere. Csak tulajdonosként, kizárólag azon ingatlanok után igényelhetnek adómentességet, ahol létesítő okiratukban meghatározott alaptevékenységüket, főtevékenységüket végzik. Emellett nem kaphatnak majd a helyi adók alóli mentességet, ha bevételük származik ingatlankiadásból.
 • Kevésbé fogják szigorúan vizsgálni a kapcsolt vállalkozások adóelkerülését, mivel az indoklás szerint ez nehéz.
 • Megszűnik a a környezetkímélő autók gépjárműadó- és cégautóadó-mentessége, mert túl nagy adminisztrációs teher.