Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Másfél milliárdnyi áfát csaltak el

2016.11.28. 11:32

Csaknem másfél milliárd forintnyi áfát csalt el egy egy érdi férfi és fiatal élettársa irányítása alatt álló cégvezetőkből álló csoport úgy, hogy több cég nevében húsipari termékeket importáltak Lengyelországból és Szlovákiából, majd az árut papíron több magyar strómancégen keresztül átfuttatva kis- és nagykereskedőknek, élelmiszeripari feldolgozó cégeknek értékesítették - írja az MTI a NAV közleményére hivatkozva.

A közismert áfacsaló módszert alkalmazták: a vállalkozások a nettó, tehát áfa nélküli áron beszerzett importárut itthon már áfával növelt áron adták tovább a láncolat következő tagjának. A valótlan tartalmú számlák felhasználásával egyrészt azt a látszatot keltették, hogy az árut belföldön szerezték be, másrészt a számlázó cégek az értékesítésből származó bevétel után minimális adót fizettek.

A csalás révén forgalomba került 2600 tonna import baromfi- és sertéshúst az átlagos piaci ár alatt adták el, elsősorban Budapesten és vonzáskörzetében, versenyhátrányba hozva ezzel az ágazat tisztességes kereskedőit. 

A rajtaütés napján a pénzügyi nyomozók 22 helyszínen tartottak házkutatást, foglaltak le bizonyítékokat. Az okozott kár enyhítése érdekében bankszámlákat zároltak. A cég vezetőinek üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt kell felelniük. A két irányító mellett a pénzügyi nyomozók hat magyar állampolgárt hallgattak ki gyanúsítottként és két ember ellen körözést rendeltek el.