Törvényt hozunk róla, hogy nem vagyunk adóparadicsom

2016.12.05. 16:45

Az NGM hétfőn benyújtotta a társasági adót és a szochót is csökkentő adócsomagot, amelyben számos apróságot és újdonságot is elrejtettek.

törvénymódosító javaslat a jelenleg érvényes kétkulcsos (10 és 19 százalék) rendszerről egységesen 9 százalékra csökkenti a társasági adó mértékét. Jövőre a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal , a munkáltatói járulékok pedig 5 százalékponttal csökkennek. Illetve ez az egész folytatódik majd a későbbi években, a részleteket itt megtalálja, összeszedtük már korábban.

Ami új, hogy a szociális hozzájárulási adó 27 százalékról 22 százalékra való csökkentésével párhuzamosan az egészségügyi hozzájárulást (eho) is hasonló módon csökkentik. Mivel a társasági adókulcs 9 százalékra csökkentése és a szocho csökkentése sokak kedvét elvette volna a kisvállalati adózástól (kiva), a csomagba beletették azt is, hogy a következő két évben csökken a kiva kulcsa.

javaslat tartalmaz még egy érdekes változtatást, ugyanis - ahogy arra Kertész Gábor, az Accace Hungary adómenedzsere felhívta az Index figyelmét -, a törvény szigorú szabályokat fogalmaz meg az olyan társaságokkal kapcsolatban, amelyek ún. alacsony adókulcsú államban bírnak illetőséggel.

A törvény eddig 10 százalékos mértéknél húzta meg a határvonalat, tehát egy olyan ország, ahol 9 százalék volt a tao-kulcs, a magyar törvények szerint eddig adóparadicsomnak számított. Az adócsökkentéssel annak számított volna Magyarország is, de a törvényjavaslat alapján mostantól 9 százalék a határ, ami alatt már adóparadicsomnak számít egy ország.

A 9 százalékos társasági adó az egyéni vállalkozókat is érinteni fogja, a javaslat a vállalkozói szja-t is erre a szintre csökkenti. Eddig 10 százalékkal adóztak. A társasági adócsökkentéshez kapcsolódva módosul a kultúra- és sporttámogatásra felajánlható adó mértékének kiszámítása is.

Egyes meghatározott juttatások - mint például az üdülési szolgáltatás, a munkahelyi étkeztetés, az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlet, a képzési költségek átvállalása, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári munkáltatói hozzájárulás - közterhe 49,98 százalékról 43,66 százalékra csökken.

Az adócsomag érinti még az auditálást végző cégeket is. (Az utóbbi években egy volt ezek közül különösen sikeres.) Az audit árát ugyanis a javaslat szerint a nemzetgazdasági miniszter rendeletben határozhatja meg.

Módosul a helyi adókról szóló törvény is: a kültéri plakátok után adót szedhetnek a települések. A javaslat szerint az önkormányzat évente akár 12 ezer forintot is kivethet négyzetméterenként a plakátra, de akár el is tekinthet az adó beszedésétől, ha úgy gondolja.

A valós inflációt közelítő, 1,6 százalékos nyudíjemelés egyelőre még csak ígéret maradt, ez az adócsomag nem foglalkozik a kérdéssel. Alighanem a jövő évi költségvetési törvényt kellene módosítani hozzá, ennek egyelőre még nincs nyoma.