Ágnes
-1 °C
2 °C

Kirúghatják Tállait a NAV éléről

2016.12.10. 09:55

A kormánynál valakinél betelt a pohár, ezért januárban távoznia kell a NAV vezetői posztjáról Tállai András államtitkárnak - írja NAV-os értesülésekre hivatkozva a Magyar Nemzet. A lap forrásai szerint hetek óta nyílt titok az adóhatóságnál, hogy a NAV-ot az NGM adóügyi államtitkáraként irányító Tállai már nem lesz sokáig a hivatal élén. 

Azt nem tudták biztosan a lapnak nyilatkozó navosok, hogy kinek lehet elege Tállaiból, de azt beszélik, hogy az államtitkárnak tavaly őszi kinevezése óta több konfliktusa is volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel. A miniszter és az államtitkár között nem igazán megy a kommunikáció, nemrég például egy nyilvános előadáson kölcsönösen meglepődtek egymás bejelentésein, Tállai azon, hogy Varga áprilistól be akarja indítani az online számlázást, Varga pedig azon, hogy milyen adójavaslatai vannak a NAV vezetőjének.

A két vezető abban sem ért egyet, hogy mennyire kellene megvágni a NAV létszámát, mert míg Varga szerint 17 ezer főre kellene csökkenteni a hivatal dolgozóinak számát, a NAV átszervezésével megbízott államtitkár 20 ezernél megállna. Emiatt állítólag nagy is a bizonytalanság a NAV-on belül, idén közel háromezer dolgozó inkább fel is mondott.

Tállai utolsó nagy blamája sem erősítette a pozícióját: amikor a minisztert arról kérdezte a Hír Tv, hogy miért van az, hogy a 10 ezer forintos karácsonyi Erzsébet-utalvány 15 ezer forintba kerül az államnak, Tállai először nem értette a kérdést, majd arról kezdett beszélni, hogy milyen jó, hogy nem 10, hanem 15 ezer forintot kapnak a nyugdíjasok. Úgy tűnik, az adóügyi államtitkárnak nem jutott eszébe, hogy valami adóról lehet szó. 

A Magyar Nemzet kérdésére az NGM az értesülésre annyit mondott, hogy az egy minden alapot nélkülöző sajtóértesülés, ezért nem fűznek hozzá kommentárt. Tállait egyébként éppen a napokban kerestük meg, hogy készítsünk vele egy interjút, de sajtóosztálya közölte, a NAV-vezetője nem kíván élni a lehetőséggel.