Zsuzsanna
-2 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Mást mond a NAV és mást a honlapja, a masszőrök nem tudják, mit tegyenek

2016.12.20. 07:33

A masszőrök még mindig nem tudják, hogy be kell-e szerezniük online kasszákat, vagy elegendő egy kasszának megfelelő online számlázóprogramot beszerezniük - írja a Magyar Nemzet a Masszőrök Egyesületének tájékoztatására hivatkozva.

Az egyesület elnöke a lapnak arról beszélt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban (NAV) azt a tájékoztatást kapták, hogy be kell szerezni a kasszát, viszont a hivatal honlapján az olvasható, hogy elég a számlázóprogram is. Az sem egyértelmű, hogy milyen büntetésre számítson az, aki nem szerzi be a kasszát. Emiatt egyébként sok masszőr már beszerezte a készüléket a biztonság kedvéért.

A ruhatisztító vállalkozások a lap szerint már korábban bevezették az online kasszát, az országban működő 8-10 ezer autójavító fele pedig már beszerezte, a többieket pedig tájékoztatták a kötelezettségről. Néhány szerviz megrendelte, de még nem érkezett meg hozzájuk a berendezés.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) becslése szerint január 1-től mintegy 20 ezer vállalkozással bővül az online pénztárgépet használók köre, a kötelezettek több mint fele már igényelte a  a kassza üzembe helyezéséhez szükséges kódot. Január 1-től 10 új tevékenységi körben, egyebek mellett a plasztikai sebészeknek, taxisoknak, pénzváltóknak, fitnesz termeknek, illetve különböző fizikai közérzetet javító szolgáltatóknak (például: szoláriumok) kell online pénztárgépet használniuk.