Az autószerelők inkább nem kérnek online kasszát

2017.01.06. 08:20

Az elmúlt év utolsó napjaiban főleg a taxisok és a pénzváltók vásároltak online pénztárgépet, az autószerelők és a ruhatisztítók inkább az áfás számlaadást választották – írja a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott adatokra hivatkozva a Világgazdaság.

Az adatok azt mutatják, hogy a január 1-ji határidőig összesen több mint 3300 online kasszát üzemeltek be autó- és motorszervizek, illetve az alkatrész-kereskedők. Az autószerelők mintegy fele viszont nem vett online pénztárgépet, mert fix ügyfélkörük miatt könnyebben beazonosítják az adóhatóság ellenőreit, és nekik adnak áfás számlát.

Velük ellentétben a taxisok már mintegy 80 százaléka beüzemelte az új eszközt, és a cégnyilvántartás szerint pénzváltással foglalkozó 213 cégből 173 már használja az online kasszát. Hogy a taxisok hogyan boldoguknak az új gépekkel, arról megnézhetik videónkat:

Íme a taxisok új rémálma, az online pénztárgép

Január 1-jétől az autó- és motorszervizeknek, a taxisoknak, a pénzváltóknak, a plasztikai sebészeknek, a fitnesz- és wellnesskluboknak, a diszkóknak, a tisztítócégeknek, a masszőröknek is online pénztárgépet kellett beüzemelniük. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal előzetesen mintegy 27 ezer érintettel számolt, végül 23 ezer társaságnak küldtek figyelmeztetőt a kasszák beszerzésével kapcsolatban. Ötezer-ötszázan viszont jelezték: nem fognak pénztárgépet venni, inkább áfás számlát adnak.