A társasági adókra fájhat az EU foga

2017.01.11. 17:11

Csütörtökön mutatják be hivatalosan Brüsszelben azt a jelentést, amely az EU költségvetésének reformjára tesz javaslatokat. Ennek a dokumentumnak viszont egy része már most kiszivárgott, amiből kiderül többek között, hogy a terv szerint 

az áfa mellett a társasági adó és az üzemanyagok jövedelmi adójának egy részét is be kellene dobnia a közösbe a tagállamoknak. 

A reformcsomag összeállítására a korábbi olasz miniszterelnököt és EU-biztost, Mario Montit kérte fel az Európai Bizottság, akinek csapata mostanra állt elő a javaslattal. Ami ebben van, az persze még csak az, ami, ötletek gyűjteménye, hogy ebből mi válik valósággá, az még hosszas tárgyalások és politikai harcok kérdése lesz.

A kiszivárgott javaslatcsomag Magyarország számára talán legérdekesebb része az, hogy bővítené azoknak az adóknak a körét, amelyekből az EU költségvetése összeáll, vagyis amikből egy kicsit elkér a tagállamoktól. Eddig az általános forgalmi adóból ment Brüsszelnek pénz, ezért is kell az áfa minden változtatását az EU-val egyeztetni. Montiék viszont azt javasolják, hogy bővítsék ezt a kört

  • a társasági adóval,
  • a pénzügyi transzakciós adóval,
  • az elektromosságra kivetett adókkal
  • a környezetszennyezést büntető adókkal
  • és az üzemanyagok forgalmi adójával.

A javaslatcsomag nem foglalkozik a költségvetés kiadási oldalával, vagyis például azzal, hogy Magyarország kevesebb vagy több támogatást kapjon 2020 után. Annyiban viszont fontos a magyar kormány szempontjából a változás, hogy ha ezekből az adókból is folyna egy kevés az EU-nak, akkor ezeknek a szabályozására is rá kell látnia Brüsszelnek.

Sőt, a Portfolio.hu szerint elképzelhető, hogy az Európai Bizottság, az adóelkerülés elkerülésére hozott szabályokra hivatkozva arra kérje a kormányt, változtassa meg a most nagyon alacsonyra, 9 százalékosra vágott társasági adót. Az is lehet, hogy a tao-támogatások amúgy egyre átláthatatlanabb rendszerét is át kellene alakítani, ha az adó egy részét elkéri az EU.