Uniós pénzből 38 ezerbe került a kétezer forintos pingpongkészlet, nyomoznak

2017.01.16. 19:46

Költségvetési csalás gyanújával nyomoznak egy, a Tolna megyei Tamásiban lebonyolított, európai uniós projekt ügyében, amelynek célja a szegénységben élők helyzetének javítása volt - közölte a Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn Tamásiban.

A jobbikos politikus a projekt egyik helyszínén, a rácvölgyi közösségi háznál tartott sajtótájékoztatón ismertette: a 2015-ben lezárult, Komplex telep program Tamási szegregátumában, Kosbán és Újvárhegyen elnevezésű programra az önkormányzat 146 millió forintos TÁMOP-támogatást kapott. A pályázat elszámolása szerint a megvásárolt eszközökért sok esetben a valós értéknél jelentősen többet fizettek ki, például:

  • 190 ezer forintért művirágokat vettek,
  • négy műanyag szék és egy asztal 185 ezer forintba került,
  • egy 1950 forintos pingpongkészletért 38 ezer forintot fizettek.

A programnak a rácvölgyi közösségi ház tisztességes felújítását kellett volna szolgálnia, de nem ez történt meg - mondta Hegedűs Lorántné, aki szerint országos jelenség, hogy a legérzékenyebb társadalmi problémák megoldását elősegítő programok kapcsán "lopnak ki legtöbbet a pályázati pénzekből". Szerinte a történtekért Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszternek kell vállalni a politikai felelősséget.

Porga Ferenc (Fidesz-KDNP), Tamási polgármestere az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a város pályázati forrásból megvalósult projektjeinek esetében kiemelt cél volt a lakosság életkörülményeinek javítása, a nehéz sorsú emberek felzárkóztatása.

Porga szerint a projektek megvalósítása során nagyon figyeltek, hogy minden jogszerűen és átláthatóan működjön. "A közreműködő szervezetek, hatóságok a projekteket folyamatosan ellenőrizték, a feltárt hiányosságokat korrigáltuk, a 2007-2013-as időszak összes pályázatát lezártuk" - fogalmazott. Azt is hozzátette, bízik abban, hogy a Jobbik képviselője "nem félrevezető információk alapján tájékoztatja a sajtó képviselőit".

2013-ban a projekt vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a programba 60 embert vonnak be. A hátrányos helyzetű embereknek egyéni fejlesztési tervet készítenek, képzéseket indítanak számukra, problémáik megoldását pedig négy szociális munkás, valamint orvos, védőnő, pszichológus segíti. A program fontos része volt a roma önkormányzat rácvölgyi közösségi házának felújítása, amelyet egy, a mélyszegénységben élőket segítő, szolgáltató közösségi házzá alakítanak - ismertette akkor a projektvezető.

A megyei főügyészség tájékoztatása szerint ismeretlen tettes ellen nyomoz a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.