Varga Mihály: 1990 óta nem állt ilyen jól a költségvetés

2017.02.10. 12:18

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint 17 éve nem volt akkora költségvetési többlet januárban, mint az idén, úgyhogy úgy néz ki, teljesíthetőek lesznek a kormány gazdaságpolitikai tervei.

Azért mondok 17 évet, mert a kollégák 2000-ig keresték vissza. De 1990 óta is biztosan a legjobb januári adat

- mondta  a miniszter a Portfolio beszámolója szerint.

A költségvetés 123,4 milliárd forint pluszban volt január végén, az állam bevételei pedig 104 milliárd forinttal voltak magasabbak, mint tavaly ugyanekkor. Az év első hónapjában társasági adóból 12,5 milliárd forint, katából 6,3 milliárd forint, áfából a tavalyinál 2 milliárd forinttal több, 252 milliárd forint, jövedéki adóból 85 milliárd forint folyt be, ami 10,5 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit.

Varga péntek reggel azt mondta, hogy az idei költségvetés mutatóit a tavaly év végén kötött bérmegállapodás és társaságiadó-csökkentés sem fogja valószínűleg befolyásolni. Igaz, a béremelés hatása még nincs betervezve az idei költségvetésbe, mert arról csak novemberben állapodott meg a kormány a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel. A kormányzat és az állami vállalatok viszont megelőlegezik a béremelést, ha pedig szükséges, márciusban módosítják majd a költségvetést, hogy fedezzék a béremelést. Az önkormányzatoknál pedig a rendelkezésre álló tartalékból fedeznék a béremeléseket. 

Varga úgy látja, hogy idén az adócsökkentés (főleg áfacsökkentés), a vállalkozói terhek csökkentése, az otthonteremtéssel kapcsolatos kiadások és a béremelések befolyásolják majd az államháztartás helyzetét. Ebből az első hónap után az látszik, hogy folytatódott a tavalyi felfutás, a lakásépítési támogatások 5,2 milliárd forinttal, 16 százalékkal nőttek. Kitért arra, hogy a kedvező kamatkörnyezet miatt olcsóbb adósságfinanszírozásra, a tavalyinál több tízmilliárd forinttal kisebb kamatkiadásokra számítanak az idén.

A miniszter emellett beszélt még arról is, hogy 

  • A paksi atomerőmű-beruházás hitelszerződéséről szóló megállapodás elég rugalmas ahhoz, hogy az NGM különböző eszközökkel olcsóbbá, "piacbarátabbá teszik a hitel használatát", egy 21 éves futamidejű hitelszerződést viszont ma más piaci forrásokból nem feltétlenül lehetne kedvezőbben megkötni;
  • bízik abban, hogy még többen minősítik majd fel a magyar államadósságot az idén;
  • az NGM adatai szerint 30-40 ezer olyan közmunkás van, akit szinte azonnal a versenyszférába lehetne segíteni, míg a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján több mint 60 ezer üres állláshely van, tehát  meg tudnák oldani ezeknek az embereknek a foglalkoztatását;
  • a Volánbusz 180 autóbusz beszerzésére kiírt tenderében szereplő buszok pedig akár a metrópótlásra is alkalmasak lehetnek.