Bonifác
10 °C
17 °C

Katások, evások, vállalkozók, figyelem!

2017.02.27. 11:10

Hétfő éjfélig kell az adóbevallásukat benyújtaniuk az egyéni vállalkozóknak, evásoknak és katásoknak - írja az MTI.

Az egyéni vállalkozóknak elektronikusan, az Ügyfélkapun keresztül kell eljuttatniuk bevallásukat az adóhatósághoz. Nekik a 16SZJA jelű bevallást kell kitölteniük.

Azok között, akiknek áfát kell fizetnie, vannak olyanok, akik papíron is beadhatják az szja-bevallást, például, ha nem minősülnek munkáltatónak, kifizetőnek vagy nem kell áfaösszesítő jelentést beadniuk. Az éves elszámolást az eva-alanyoknak a 1643-as, a kata hatálya alá tartozóknak pedig a 16KATA nyomtatványon kell benyújtaniuk.

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezetteknek átutalással kell befizetniük az adót, a többi adózó a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával és csekken is fizethet.

Azoknak, akik 2016-ban megszüntették vagy az év egy részében (de még december 31-én is) bejelentetten szüneteltették vállalkozásukat, május 22-ig kell bevallásukat elküldeniük, és ki kell tölteniük a bevallás egyéni vállalkozói részét is. Azoknak pedig, akik az elmúlt év egészében bejelentetten szüneteltették tevékenységüket és nem volt adóköteles jövedelmük, nem kell egyéni vállalkozóként bevallást benyújtaniuk. Amennyiben 2016-ban munkáltatótól vagy más kifizetőtől származó jövedelmet szereztek, a NAV elkészíti adóbevallási tervezetüket.