Focitámogatással lehet faragni a bankadón

2017.05.03. 10:32

A 2018-as költségvetés esetében a kormány által előzetesen kommunikált tervek alapján a 2016-ban és 2017-ben is csökkentett bankadó eredetileg nem csökkent volna, viszont a kedden megjelent költségvetési tervezet alapján a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda vagy a jégkorong támogatásával 18,3-19,3 milliárd forintot spórolhatnak jövő évi bankadójukból a pénzintézetek – szúrta ki a Portfolio.

Bankadóból az idei költségvetésben 66,5 milliárd forint bevételre számít a kormány, ez 2018-ra 50,4 milliárd forintra csökkenne. A tervezet szerint a bankadót 2018-ban a különadó 50 százalékáig csökkenthetik a pénzintézetek a kedvezményezett célra nyújtott támogatás összegével.

Ilyen kedvezményezett célra nyújtott támogatásnak számít a tervezet szerint a látvány-csapatsport támogatási jogcímen belül az amatőr sportszervezetek és az utánpótlásnevelés támogatása.  A javaslat alapján azok a bankok lennének jogosultak a bankadó ilyen módon való csökkentésre, amik a Tao. törvény szerint is jogosultak adókedvezményre, de azt a kedvezményt nem érvényesítik.

A Portfolio cikke szerint mivel a bankadó költségtétel, ha egy bank kevesebb bankadót fizet, az növeli a társaságiadó-alapot. Ezért a kedvezményt megéri a tao-ból érvényesíteni. Emiatt arra lehet számítani, hogy inkább azoknak a bankoknak éri majd meg a tao-kedvezmény helyett a bankadó-kedvezményt igénybe venniük, amiknek alacsony a társasági adójuk, tehát jellemzően kevésbé nyereségesek.