Alfréd
-2 °C
2 °C

Egyre több pénz ömlik a kaszinókba, az államhoz meg egyre kevesebb

2017.05.18. 08:19

Rekordemennyiségű pénzt adtunk tavaly a szerencsejátékos vállalatoknak, megközelítőleg már 420 milliárd forintot, írja az Mno.hu. Ehhez képest az iparág szereplői

2001 óta nem fizettek ilyen kevés adót,

mint tavaly, összesen csak 34,4 milliárd forint került az államhoz. 

A 420 milliárd egyébként elég sokféle szerencsejátékos okosságból jön össze, a kaszinók játékbevétele például magasabb volt, mint a hatoslottó, a kenó, a totó és a góltotó összes bevétele.

Az iparágban közben a legjelentősebb változás még 2013-ban volt, amikor betiltották mindenhol a nyerőgépeket, csak kaszinókban lehetett ilyet üzemeltetni, a kaszinók üzemeltetését viszont koncesszióhoz kötötték. Csak úgy alakult, hogy ilyen játékbarlang-koncessziót leginkább két, a kormányhoz nagyon közel álló vállalkozó kapott, Andy Vajna és  Szima Gábor.

Magyarokat húznak le főleg

Egészen pontosan a 8 magyarországi kaszinó közül 5 Andy Vajnáé, kettő a debreceni Szima Gáboré, egy soproni kaszinó pedig a Casino Austria GmbH tulajdona. A tavalyelőtti adatokból azt is tudjuk, hogy több mint 1,2 millió ember látogat el kaszinókba, nekik durván 75 százalékuk magyar.

Ezen belül nagyon érdekes, hogy míg a kaszinók árbevétele is rohamosan nő, a 2012-es 7,9 milliárdról már 28,9 milliárdra, az általuk befizetett adó minimális. Ez egyéb lehetséges adókedvezmények mellett főleg azért lehetséges, mert a koncessziós díjakat levonhatják az adójukból.

A legtisztább iparág lehet épp Magyarországon

Azt tudjuk, hogy tavalyelőtt 3 milliárd körül alakult a kaszinók által befizetett összes adó, a 22,5 milliárdos bevétel mellett. Kedvezmények nélkül mondjuk több mint dupláját, 7,37 milliárdot kellett volna 2015-ben adózniuk.

Most

a NAV nem volt hajlandó elárulni, hogy mennyit adóznak a kaszinók,

de ismét 3 milliárd forintot alig meghaladó összegről volt információja a lapnak.  Külön érdekes, hogy a NAV pedig szinte soha nem bírságol meg kaszinókat tavalyelőtt négy bírság született 648 ellenőrzésből.  Amivel nem lenne meglepő, ha az összes magyar iparág közül a legtisztábban működőnek számítana. Tavalyról csak annyit közölt a lap, hogy összesen kétmillió forint bírságot szabott ki a NAV a kaszinókra, ami nevetségesen elhanyagolható összeg.

Külön érdekes, hogy a NAV szerint elképzelhetetlenül tisztán működő kaszinóbiznisz az NGM szerint viszont problémásabb, legalábbis folyton megpróbálják oda is bevezetni az online pénztárgépet. Tavaly nem sikerült, Varga Mihály simán lepattant Andy Vajna és Szima Gábor lobbierejével szemben, talán majd idén összejön neki.

Illetve volt még nemrég még egy nagyobb szabályozási változtatás, ahol az állam nyílt pályázat nélkül adta ki az online kaszinózás lehetőségét, úgy alakult, hogy már kizárólag csak Andy Vajnának. Némi szerencsétlenkedés után pedig Andy Vajna nemrég el is indította ezt az üzletét is.