Judit
3 °C
7 °C

Elfogadta a 2018-as költségvetést a parlament

2017.06.15. 17:11

Az Országgyűlés csütörtökön elfogadta a 2018-as költségvetést, amelyre 127 képviselő szavazott igennel, 62 pedig nemmel. A május elején benyújtott, de a héten még módosított költségvetés 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 3 százalékos inflációval számol a GDP-arányos államadósság további csökkenése mellett. A parlament a végül elfogadott verzió szerint a jövő évi költségvetés

  • végleges bevételi főösszegét 18 751 milliárd 458,2 millió forintban,
  • kiadási főösszegét 20 112 milliárd 108,4 millió forintban,
  • a költségvetés hiányát 1360 milliárd 650,2 millió forintba állapította meg.

Ahogy azt korábban írtuk, a költségvetés kiadási oldalán alapvetően kicsit több jut sok mindenre az oktatástól az egészségügyön át rendvédelemig és hasonlókig, miközben 30 százalékkal kevesebb pénz jut majd például a közmunkaprogram támogatására. Emellett több területen folytatódnak az életpályamodellek, emelkedik például a katonák és rendőrök, bírók és ügyészek, NAV-dolgozók és tanárok fizetése. Varga Mihály a törvény elfogadásakor azt mondta, hogy 

  •  az oktatásra 81 milliárd forinttal,
  • az egészségügyi területre 102 milliárd forinttal,
  • nyugdíj-, családi és szociális kiadásokra 287 milliárd forinttal,
  • a rendvédelemre 83 milliárd forinttal,
  • gazdaságfejlesztésre pedig 205 milliárddal többet biztosít a büdzsé.

Sokkal több jut még  a “tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokra”, az idei 100 millió forint helyett egyesen 75 milliárd forint, amiből látszik, hogy már a választásra készül a kormány.  Szintén a választási évben nagyon fontos, és sokat hangsúlyozza is a kormány, hogy a jövő évi költségvetés az ideinél is több, 226 milliárd forintot szán az otthonteremtési programra, 2018-tól a minimálbér további 8 százalékkal, míg a szakmunkás minimálbér újabb 12 százalékkal nő majd.

Családtámogatásra is sok pénz megy majd, erre még 20 milliárd forintot még a héten írt bele módosítóként a költségvetésbe a kormánypárt, ahogy azt is, hogy a Paks 2 beruházásnak is 20 milliárddal emelték a támogatását és a turizmus fejlesztésére is beírtak még több mint 16 milliárd forintot.

Hétfőn összesen 125 milliárd forintnyi többletkiadást írtak még bele a költségvetésbe. 

 A költségvetésben van több mint 200 milliárd forint tartalék,amelyet az év közben felmerülő kormányzati intézkedésekre és az előre nem látható kockázatok kezelésére és az  forrására  áll rendelkezésre költhet a kormány. A pártok és jelöltek parlamenti választási kampányköltségeire a négy évvel korábbihoz hasonlóan ezúttal is hatmilliárd forint jut majd. 

Bevételi oldalon több adó csökkent a kisvállalkozási adótól az internet és a hal áfájáig, de a kormány szerint úgy nő majd a gazdaság, hogy így is több pénz jön majd be, mint az idén. Áfából és szja-ból is nagyobb bevétellel számol a kormány, a társasági adóból viszont majdnem 400 milliárd forinttal kevesebb bevétele lesz az államnak. Bár sok adó csökken, emelkedik viszont a reklámadó, 7,5 százalékra, bár korábban arról volt szó, hogy nemhogy nem akarják emelni, de csökkenteni szeretnék ezt a tételt. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?