Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Ha Brüsszel elkezdi küldeni a pénzt, adócsökkentés jöhet

2017.09.08. 07:52

Tegnap arról beszélt Banai Péter Benő NGM-es államtitkár, hogy bár a költségvetés első nyolchavi hiánya már 1000 milliárd forintnál jár, hogyha az EU elkezdi átutalni a támogatásait az év vége felé, akkor nagyon simán teljesül a hiánycél. Sőt, igazából óriási költekezésbe foghat a kormány, írja már a Portfolio

Azért alakult ez így, mert a kormány pénzek minél gyorsabb kiosztása érdekében megelőlegezte az uniós támogatásokat. Ha viszont megjön a manna, akkor a Magyar Idők szerint minimálbér-emelésre vagy járulékcsökkentésre vagy szja-csökkentésre költene a kormány vagy ezekből többre is.

Így a választási évben a minimálbér 8, valamint a garantált bérminimum 12 százalékos beígért megemelése több is lehet, Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke szerint legalább 10, illetve 15 százalék kéne. 4 százalékos járulékcsökkentést is rebesgettek a lapnak, illetve még az szja-csökkentés sem teljesen kizárt.

A Portfolio szerint a kormány mozgástere nagyjából a GDP egy százaléka körül lehet, ha megjönnek a támogatások, ez 300-400 milliárd forintot jelenthet. Orbán egyébként csütörtökön pont azt magyarázta, hogy szerinte nem is az uniós pénzeknek köszönhető a növekedés, hanem másnak, mert például a költségvetés évi 18 ezer milliárd forintja nagyobb szám, mint az évente kapott 1-1,5 ezer milliárd forintnyi uniós támogatás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!