Rekord összegű tao-pénz ment tavaly a sportkluboknak

GettyImages-665666926
2017.10.02. 17:23

A napokban megjelent zárszámadási törvényből kiderül, hogy 2016-ban mennyi társasági adóról mondott le a kormány, hogy azt adókedvezményekként a sportkluboknak a vállalkozások. Ebből kiderült, hogy 

135,1 milliárd forint ment el tao-támogatásként, jóval több, mint eddig bármikor. 

A tavalyi költségvetésben a kormány azzal számolt, hogy 64-69 milliárd forintot adnak majd a vállalkozások sportcélú támogatásokra ahelyett, hogy az államkasszába fizették volna be. Vagyis közel kétszer annyi közpénz került a cégektől a focicsapatokhoz és társaikhoz, mint ahogy azzal a kormány számolt. 

Annál is sokkal több pénz ment így a sportba, mint egy évvel korábban: az Mfor.hu gyűjtése szerint 2015-ben még kevesebb, mint 80 milliárd forintnyi tao-támogatást adtak a cégek. 2011 óta eddig több mint 360 milliárd forint tao-támogatást nyomtak a cégek a sportba. 

Hogy ez a pénz pontosan kitől és kinek ment, azt viszont a kormány nagyon igyekszik eltitkolni. Legutóbb például egy salátatörvény tervezetébe írtak bele egy mondatot, amely szinte teljesen ellehetetlenítené, hogy valaha kiderüljön, mennyi ilyen támogatást adott mondjuk a Mol és menyit kapott mondjuk Mészáros Lőrinc, Garancsi István vagy Tállai András focicsapata, pedig már több bíróság is kimondta, hogy ez a pénz közpénznek számít, így az állampolgároknak joga van megtudni, hogy mire költik el azt.