Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Tállai: 500 milliárddal több adót szedett be a NAV, mint tavaly

2017.12.14. 12:42

Idén eddig 547 milliárddal több bevétel folyt be az államkasszába, mint tavaly ilyenkor, annak ellenére, hogy az adócsökkentések a lakosságnál és a vállalkozásoknál mintegy 860 milliárd forintot hagytak – ezt mondta Tállai András a NAV vezetői értekezletén.

A NAV Tállai szerint 2017. december 13-ig több mint 12 ezer milliárd forint adóbevételt hozott, a tavalyi év azonos időszakához képest majd öt százalékkal többet, pedig az idei adócsökkentésekkel 860 milliárd forintot hagyott az adózóknál a kormány. Mindezt az államtitkár 

  • a gazdaság fehéredésének és növekedésének,
  • az adómorál javulásának,
  • és a NAV megváltozott, ügyfélcentrikus szemléletének tudja be.

November végéig a támogató jellegű ellenőrzésből például 14 milliárd forint folyt be az államkasszába. Az is bejött a NAV-nak, hogy azonnali inkasszózás helyett figyelmeztetik a hátralékosokat az egymillió forintos tartozásig, így önkéntesen 45 milliárd forintot fizettek be az érintettek.

A NAV vezetője szerint a jövő évben az adóhivatal egyik legfontosabb feladata a mentorálás lesz, a hivatalnak ugyanis évi 80 ezer kezdő vállalkozás támogatására kell felkészülnie.  2018. július 1-től élesben indul az online számlázás is. 2018-tól az adótartozások mellett a közigazgatási eljáráshoz köthető tartozások rendezése, 2019-től pedig a törvényszéki végrehajtás is a NAV feladata lesz. A változás a gyakorlatban a hivatal oldaláról évi több mint egymillió végrehajtási ügyet, az adós oldaláról viszont a fizetéskönnyítési lehetőségek miatt jelentős könnyebbséget jelent majd.

Tállai András arról is beszélt, hogy 2021-ig fokozatosan egyre több bürokratikus terhet vállal át a hivatal, addigra így a legtöbb adóbevallást a NAV készíti majd el.   • Vennék
  • Hírek