Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Rengeteg áfát és szja-t fizettünk januárban

2018.02.21. 14:49

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint a központi költségvetés hiánya 258,9 milliárd forint volt idén januárban a tavalyi 65,9 milliárd forint többlettel szemben, de a nagyobb összesített hiány mellett az állam bevételei eléggé megnőttek az év első hónapjában – írja az MTI.

Konkrétan áfából és szja-ból volt a tavalyinál jóval nagyobb bevétele az államnak:

  • áfából 342,6 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami 90,6 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbit, 
  • miközben 30,9 milliárd forinttal, 206,8 milliárd forintra nőtt a szja-bevétel.

Emellett viszont jövedéki adóból januárban 79,7 milliárd forint érkezett, ami 5,1 milliárd forinttal alacsonyabb a tavalyihoz képest, ezen belül a dohánytermékre, a nagyobb forgalom miatt, 3,9 milliárd forinttal többet fizettek be, miközben 5,1 milliárd forinttal kevesebb bevétel érkezett az üzemanyagokból.

A társasági adóból januárban 29,1 milliárd forint a hiány, ami 41,6 milliárd forinttal csökkentette a bevételeket a tavaly januárihoz mérve, amit az adóelőleg-kiegészítést érintő rendelkezések 2018 januárjára történő jelentős áthúzódásával magyaráz az NGM jelentése. 

A januári kiadások 1764,8 milliárd forintos összege 34,6 százalékkal nagyobb, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadási oldalon

  • a családi támogatásokra januárban kifizetett 34,4 milliárd forint 2,1 milliárd forinttal maradt el a 2017-estől.
  • A lakásépítési támogatásokra januárban 17,2 milliárd forintot fordítottak, ami jelentősen magasabb az előző évinél, az eltérést azok a kiutalások okozták, melyek a korábbi évtől eltérően nem decemberben, hanem januárban teljesültek.
  • A további eltérést a lakástakarék-pénztári megtakarítások és a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevők létszáma magyarázza.

A bevételek és kiadások egyenlegeként adódó 23,7 milliárd forint összegű nettó kamatkiadás 15,3 milliárd forinttal lett kevesebb az előző év azonos időszakához képest, amely a kamatfizetések éven belüli eltérő lefutásával magyarázható.

A kormány 2018-ban, a korábbi előrejelzéseinek megfelelően, 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol.