Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két százalék körüli adót kaphatnak az adóelkerülő multik

2018.03.05. 11:57

2-6 százalék közötti, az árbevételükre vetített adót tervez az EU a nagy techcégeknek - mondta el Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter egy interjúban, amit a Le Journal du Dimanche-nak adott és a Reuters észrevette.  De ez az adó inkább közelebb lesz a 2 százalékhoz várhatóan. 

Le Maire azt is elmondta, hogy bár a kétszázalékos adó nem sok, ez inkább egyfajta kiindulási alapnak tekinthető, amit majd még finomhangolnak utána. Ugyanis inkább azt szeretnék, ha nagyon gyorsan be lehetne vezetni, mintsem hogy végeláthatatlan tárgyalások kezdődjenek erről az érintett cégekkel. A Reuters mondjuk korábban még 1-5 százalék közti tervezetet látott.  

Az ügy előzménye, hogy jellemzően a nagy techcégek könnyen tudják kijátszani az uniós adószabályokat úgy, hogy ne ott adózzanak, ahol a nyereségük keletkezik. Ehelyett nagyon nehezen leleplezhető adótrükkökkel és furcsa szabályozási kiskapukkal át tudták irányítani a nyereségüket olyan országokba, ahol nulla vagy nulla közeli tényleges adóval szembesültek.   Az árbevételt azonban lényegesen nehezebb legálisan eltüntetni a könyvelés során. 

Az új, behajtható adót Franciaország mellett Németország, Olaszország és Spanyolország is erősen támogatta, várhatóan a "következő hetekben" fogadhatják el.