Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

2 százalék volt tavaly a költségvetési hiány

2018.04.04. 11:01

A kormányzati szektor 2017. évi hiánya az előzetes adatok szerint a GDP 2 százaléka volt, ami jobb eredmény a kormány által tervezett 2,4 százaléknál – derül ki a KSH friss adataiból.

A hiány 746,3 milliárd forint volt, ami 2016-hoz képest 156,9 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,3 százalékponttal romlott. A hiány azért nőtt, mert a kiadások nagyobb mértékben nőttek, mint a bevételek: a bevételek 7 százalékkal nőttek, míg a kiadások 7,7 százalékkal.

A bevételi tételek közül kiemelkedik az áfa, amiből csaknem 10 százalékkal több jött be, valamint az egyéb bevétel nevű kategória is átlagon felül bővült, ami az uniós támogatások miatt alakult így. A kiadások közül a beruházási kiadások csaknem 54 százalékkal nőttek.

A közlemény alapján már hivatalosan is lezárult a magyar kormány és az Eurostat között zajló vita az Eximbankról, ugyanis a bankot beleszámították az államadósságba. 

A tavalyi évben az Eximbank besorolásával együtt számított GDP-arányos államadósság a 2016-os 76 százalékos szintről 2017-ben 73,6 százalékra, a korábbi módszertan szerint 73,9 százalékról 71,7 százalékra csökkent. Varga Mihály ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a magyar álláspont továbbra is az, hogy az Eximbank nem számít besorolásra alkalmas tételnek.