Cecília
4 °C
6 °C

Kicsit elszaladt a költségvetési hiány a kampány alatt

2018.04.09. 13:46

Elég rendes hiányt halmozott fel a választási kampány alatt  a magyar állam, az államháztartás központi alrendszere 871,9 milliárd forint hiánnyal zárta az év első három hónapját a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előzetes adatai.

Összehasonlításként a tavalyi első negyedévben 198,2 milliárd forint volt a deficit. Persze választási évben mindig kicsit elszaladnak a költségek, 2014 első három hónapját például -796 105  forinttal zárta a költségvetés.

Az NGM közleménye szerint a deficitet az olyan, választásokra felkészülő osztogatós programok növelték többek között, mint a Modern városok program és az Egészséges Budapest program. És persze minden nyugdíjasnak küldött a kormány egy 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt is, ami 27,7 milliárd forintba került összesen, de ezt az NGM szerint "a költségvetés mozgástere lehetővé tette".

Ezek mellett az is közre játszott, hogy a tavalyi 252,2 milliárd forinttal szemben 651,7 milliárd forintot tettek ki a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai, míg mindössze 60,8 milliárd forint bevételt tudott az ország elszámolni Brüsszeltől. A tavalyi első negyedévben ennél is kevesebb, 8,1 milliárd forint folyt be az uniótól az egész évi 1015,2 milliárdból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?