Félmilliárd forintot csaltak el az államtól győri munkaközvetítők

2018.04.11. 09:26 Módosítva: 2018.04.11. 09:33

Költségvetési csalás miatt javasol vádemelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága tizenegy emberrel szemben, akik a gyanú szerint őrzésvédelmi és egyéb betanított munkák szervezésével félmilliárd forintos kárt okoztak az államkasszának - tájékoztatta az MTI-t Haszon Dávid, a NAV Nyugat-Dunántúli Bűnügyi Igazgatóság sajtóreferense.

A 11 főből kilenc emberrel szemben bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, további hét ember ellen pedig közokirat hamisítás miatt javasolnak vádemelést. 

A bűnszervezetet egy már elvált házaspár irányította, akik főként Győr környéki cégekhez biztosítottak munkaerőt. A munkavállalókat színlelt szerződésekkel alvállalkozókhoz jelentették be, adót, járulékokat pedig senki után nem fizettek. A jellemzően szlovák strómanokkal feltöltött cégeket aztán eltüntették és újakat hoztak létre.

A pénzügyi nyomozók Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében mintegy ötven helyszínen vizsgálódtak. A házkutatások során luxusautókat foglaltak le és zárolták a céghálózatban résztvevők bankszámláit, ingatlanjait, amikkel a bűncselekménnyel okozott kár jelentős része megtérült. Az adóhatóság a tizennégyezer oldalas nyomozati iratot megküldték a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek.