Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az idénre tervezett költségvetési hiány kétharmada összejött 3 hónap alatt

2018.04.23. 13:44

Az első negyedévben 871,9 milliárd forint volt államháztartás központi alrendszerének hiánya, ami azt jelenti, hogy az idénre tervezett költségvetési hiány kétharmada összejött 3 hónap alatt - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményéből.

Összehasonlításképpen: tavaly az első negyedévben 198,1 milliárd forint hiánnyal zárt a költségvetés. Az NGM indoklása alapján a többek között a Modern városok program fejlesztéseire, a tömeges bevándorlás kezelésére, a közúthálózat fenntartására, valamint az Egészséges Budapest programra kifizetett összegek magyarázzák a magasabb hiányt, írja az MTI.

  • A városfejlesztési program keretében megvalósuló fejlesztésekre 76,6 milliárd forintot,
  • a tömeges bevándorlás kezelésére 38 milliárd forintot,
  • a közúthálózat fenntartására 35,8 milliárd forintot,
  • az Egészséges Budapest programra 20,2 milliárd forintot költött idén az első három hónapban az állam.

Ezen kívül nyugdíjakra és Erzsébet-utalványokra is többet költött a kormány a választások előtt.

Az előző év azonos időszakához képest a költségvetés nyugdíjakra 33,7 milliárd forinttal, 4,3 százalékkal költött többet, összesen 819 milliárd forintot. A kiadásokat növelte, hogy márciusban minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy egyszeri, 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt kapott, melynek összértéke 27,7 milliárd forintot tett ki.